Socialudvalget 2012-13
B 79
Offentligt
1250432_0001.png
1250432_0002.png
Departementet
Folketingets Socialudvalg
Holmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 21. maj 2013
E-mail [email protected]
J.nr. 2013-2044
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 1. maj 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 11 (B 79 – Om en skærpet indsats for bortførte børn),stillet af ikkemedlem af udvalget (MFU) Ellen Trane Nørby (V).
Spørgsmål nr. 11:”Ministeren bedes oplyse, hvor mange årsværk, der er normeret til behand-lingen af børnebortførelsessager (alternativt antal årsværk totalt anvendt pådisse sager) i henholdsvis Social-og Integrationsministeriet og i Udenrigsmi-nisteriet, samt hos andre myndigheder, der håndterer eller bistår i håndterin-gen af sagerne?”
Svar:Jeg kan oplyse, at der i Social- og Integrationsministeriet anvendes 1-2 års-værk til håndtering af såvel de konkrete konventionssager som varetagelseaf de mere formaliserede centralmyndighedsopgaver, både nationalt oginternationalt.I forhold til Udenrigsministeriets håndtering af ikke-konventionssager har jegindhentet et bidrag til besvarelse fra Udenrigsministeriet. Udenrigsministeriethenviser til besvarelsen af spørgsmål nr. 7 til B 79, hvoraf det fremgår, at detikke er muligt på det foreliggende grundlag at opgøre det antal årsværk, somUdenrigsministeriet og de danske repræsentationer anvender på håndterin-gen af sager om børnebortførelse.Jeg har herudover indhentet bidrag til besvarelsen fra Justitsministeriet(håndtering af relaterede sager i Udlændingestyrelsen, Rigsadvokaten,Rigspolitiet og politikredsene), og fra Økonomi og Indenrigsministeriet (hånd-tering af relaterede sager i statsforvaltningerne).
2
Justitsministeriet har oplyst, at der til brug for besvarelsen er indhentet bi-drag fra Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Udlændingestyrelsen.Rigsadvokaten har oplyst, at det ikke umiddelbart er muligt nærmere at op-gøre, hvor mange årsværk der anvendes i anklagemyndigheden til behand-ling af børnebortførelsessager.Med henblik på at anskueliggøre ressourceforbruget i anklagemyndighedenhar Rigsadvokaten til brug for besvarelsen af de stillede spørgsmål indhentetdataudtræk i politiets sagsstyringssystem (POLSAS) om antallet af anmeldtebørnebortførelser og antallet af sager, hvor anklagemyndigheden har fundetgrundlag for at rejse tiltale mod bortføreren i perioden 2008-2012.På baggrund af registreringerne i politiets sagsstyringssystem kan der oply-ses følgende om antallet af anmeldelser og tiltaler:2008603720093121201063452011503920126237
AnmeldelserTiltaler
Rigspolitiet har henvist til det, som Rigsadvokaten har oplyst, og har derud-over oplyst, at det heller ikke er muligt nærmere at opgøre, hvor mange års-værk i politiet, der årligt anvendes til behandlingen af sager om børnebortfø-relse.Udlændingestyrelsen har oplyst, at styrelsen ikke opgør ressourceforbrugettil håndtering af og bistand ved børnebortførelsessager separat.Det er imidlertid Udlændingestyrelsens opfattelse, at styrelsen anvender istørrelsesordenen knapt et kvart årsværk til denne arbejdsopgave.Økonomi og Indenrigsministeriet har oplyst, at statsforvaltningernes opgave-varetagelse i forhold til sager om børnebortførelse er at træffe afgørelser ommidlertidig forældremyndighed til den efterladte forælder. Statsforvaltninger-ne foretager ikke en præcis opgørelse af ressourceforbruget for behandlin-gen af sager om børnebortførelser, men det skønnes, at der årligt anvendesca. ½ - 1 årsværk på henvendelser vedr. børnebortførelser.I dette skøn indgår både tid til egentlig sagsbehandling samt telefonisk vej-ledning af bekymrede forældre, og statsforvaltningerne vurderer, at hoved-vægten ligger på telefonisk vejledning.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard