Socialudvalget 2012-13
B 111
Offentligt
1256371_0001.png
1256371_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. juni 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ATH/ J.nr.
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. maj følgerhermed social- og integrationsministerens endelige svar på spørgsmålnr. 1 (B 111 om obligatorisk brug af familierådslagning). Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Karina Adsbøl.
2013-3367
Spørgsmål nr. 1:Vil ministeren lave en undersøgelse af, hvor mange kommuner, og hvordankommunerne arbejder med inddragelse af netværket i forbindelse med enanbringelsessag? Er ministeren villig til at ændre § 47 i serviceloven, såkommunerne ikke blot skal overveje, hvordan de vil arbejde med netværks-inddragelse, men i stedet bliver forpligtiget til at arbejde med netværksind-dragelse i de sager, hvor det er relevant?
Svar:Jeg har bedt Ankestyrelsen om at foretage en undersøgelse, der bl.a. skalafdække og give eksempler på, hvordan kommunerne arbejder systematiskmed at inddrage og afdække ressourcer hos familie og netværk til udsattefamilier, herunder ved brug af familierådslagning. Undersøgelsen skal desu-den afdække, i hvilket omfang anbragte børn og unge har samvær med fa-milie og netværk. Undersøgelsen er færdig i september 2013.Det er min forventning, at undersøgelsen kan give os et bedre grundlag forat vurdere, hvorvidt der er behov for at igangsætte yderligere tiltag for ud-brede gode metoder.Jeg mener ikke, at der er grund til at ændre § 47 i serviceloven, da service-loven allerede i dag både giver kommunalbestyrelsen pligt til at sikre inddra-gelse af familie og netværk i de konkrete sager og til at overveje, hvordandet kan ske systematisk.
2
Servicelovens § 47 forpligter ikke kommunalbestyrelsen til at anvende enbestemt metode, men kommunen kan ud fra behovene i den enkelte sagbeslutte, hvordan det skal sikres, at familien inddrages systematisk. Denenkelte kommune har desuden pligt til at afdække familieforhold, venskaberog andre relevante forhold, herunder også familiens og netværkets sam-mensætning og ressourcer, i forbindelse med den børnefaglige undersøgel-se efter § 50.Det er min opfattelse, at vi skal understøtte udbredelsen af disse metoder affrivillighedens vej og arbejde på at sikre, at alle kommuner får kendskab tilmetoder til inddragelse af familien. Det gælder også i de svære sager, hvoret barn eller en ung skal anbringes uden for hjemmet.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at Socialstyrelsen arbejder aktivt på atudbrede kendskabet til inddragende metoder generelt, herunder bl.a. familie-rådslagning og inddragende netværksmøder. I regi af projektet afholdes derbl.a. kurser i forældresamarbejde, som er meget efterspurgte af kommuner-ne, ligesom der er mulighed for konsulentstøtte til information, opstart ogvidere implementering af inddragende metoder.
Karen Hækkerup
/ Lise Stidsen Vandahl