Jamen tak.
Og tak til Enhedslisten for at fremsætte forslaget.
Jeg synes et eller andet sted, at man skal have en positiv vinkel på det her.
Jeg kan nemt stille mig op og sige, at det her er urealistisk, altså at få ændret EU's traktater og sådan noget, men vi ved alle sammen, at der er pres på lønmodtagere i Danmark.
Vi ved, at der er folk, der kommer til Danmark og arbejder for en – hvis jeg må sige det – latterlig løn set med danske øjne.
Og selvfølgelig skal man gøre noget ved det.
Jeg synes, det er helt fint, at vores beskæftigelsesminister forsøger at følge et spor, kigge på de direktiver, der giver problemerne, se på, hvad vi kan gøre for, at tingene selvfølgelig bliver håndhævet på en ordentlig måde i samtlige EU-lande.
Men samtidig synes jeg ikke, at det nødvendigvis forhindrer, at man indfører en social protokol.
Jeg vil dog sige, at når man skriver fra Enhedslistens side, at faglige rettigheder skal have forrang for fri bevægelighed, så er jeg på en måde enig i, at man skal finde et balancepunkt.
Og når jeg siger det, er det, fordi vi faktisk også har det balancepunkt i Danmark.
Vi har jo en balance imellem, at arbejdsgivere og arbejdstagere hver især har nogle rettigheder, og der har vi forsøgt at lave en eller anden balance, sådan at det nogenlunde hænger sammen.
Det synes jeg faktisk fungerer i Danmark, og jeg kunne godt tænke mig, at det fungerede sådan andre steder også.
Men når det så er sagt, synes jeg faktisk, det er helt fint at gøre noget ved det her.
For der er et problem i Danmark, og hvis indførelsen af en social protokol kunne hjælpe, er det vel ikke anderledes, end når Dansk Folkeparti siger ja til en akutpakke, som måske kunne have hjulpet.
Altså, værre er det vel ikke.
Det værste, der kan ske, er, at det ikke hjælper.
Men der er altså et problem, som der skal gøres noget ved.
Så et eller andet sted kunne man sige:
Jamen arbejd dog på det.
Det er ikke sikkert, det bliver til noget.
Der er mange ting, vi arbejder på herinde i Folketinget, som ikke nødvendigvis bliver til noget.
Men om ikke andet får man rejst debatten, og nogle gange er det nok til, at man kan få vendt nogle ting, så man får løst nogle problemer.
Og alt andet lige er problemet altså også, at vi har en EU-Domstol, som har afsagt nogle domme, der er fuldstændig horrible, også set med Dansk Folkepartis øjne, og det er altså et problem
Så jeg synes principielt, at det skal være sådan, at man arbejder for det her.
Jeg tror ikke, det er specielt realistisk, men jeg synes ikke, det er et problem at arbejde for, at det sker.
Jeg ved godt, at man hver gang har forhandlinger, og nu står der i forslaget, at det skal ind i EU's traktater.
Det er ikke noget af det nemmeste, det ved vi alle sammen.
Men alt andet lige ved vi også udmærket godt, at hvis vi får sat tingene på dagsordenen, vil det være nogle punkter, som vi – hvis der kom en forhandling om en ny traktat – vil prioritere fra dansk side.
Og så kan man jo – hvis man ligesom har fået dem ind på listen og sagt, at det her skal vi lige huske at have det med i den sociale protokol, for vi har altså et problem – finde ud af, hvor det her skal placeres på ranglisten, hvis der skal forhandles om en traktat.
Sådan må det nødvendigvis være.
Men jeg synes ikke, man bare på forhånd skal afvise at gøre noget ved det her problem, for det er et problem i Danmark og for danske lønmodtagere.
Må jeg så ikke også bare sige, at nogle gange generer det mig gevaldigt – og det er måske lidt en henvendelse til Venstres ordfører – at vi altid får at vide, at vi lever i en globaliseret verden, og fordi vi gør det, skal vi i store træk acceptere alt.
Det synes jeg simpelt hen ikke er i orden.
Ja, vi har vel altid levet i en globaliseret verden.
Spørgsmålet er, hvor hurtigt vi kommer frem og tilbage, og hvordan vi kommunikerer.
Det har så ændret sig lidt med udviklingen, men vi har vel i bund og grund altid levet i en globaliseret verden, en verden, hvor vi kunne komme rundt, når muligheden var der og man havde pengene til det.
Men det betyder da ikke, at vi ikke skal kæmpe for de ting, vi synes er rigtige, uanset at vi lever i en globaliseret verden.
Så Dansk Folkeparti er positive over for, at man sætter det her på dagsordenen.