Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
B 87 Bilag 1
Offentligt
April 2013
DI FødevarerPlastindustrien i DanmarkAluminium DanmarkBisphenol A i produkter med fødevarekontaktDet mener industrien om bisphenol A (BPA)Industrien støtter Miljøstyrelsens forslag til en strategi for risikohåndtering i Danmark af BPA. Der ersund fornuft i at afvente EFSA’s rapport (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) samtstofvurderingen under REACH, da der lige nu ikke er videnskabeligt grundlag for yderligere regulering.Et nationalt forbud mod BPA i fødevarekontaktmaterialer, som fremsat af Enhedslisten, finder vi yderstproblematisk og stik i mod Miljøstyrelsens forslag til risikostrategi.En eventuel ændret regulering skal være risikobaseret, funderet i EFSA’s vurderinger og fastsættes påEU niveau.Fødevaresikkerheden skal fastholdes ved, at der anvendes de bedst dokumenterede materialer tilfødevarekontakt.
Det er for industrien helt essentielt, at de produkter, vi fremstiller, ikke udsætter forbrugeren for ensundhedsrisiko. Derfor følger vi nøje med i danske og internationale eksperters vurderinger af stoffer ogmaterialer og afsmitning til fødevarer. For at sikre forbrugerne bedst muligt er det afgørende, at stoffersom BPA er grundigt undersøgt. Kun ekspertvurderinger foretaget på baggrund af grundige ogvidenskabeligt anerkendte undersøgelser, kan give os og myndighederne mulighed for at give forbrugerenden bedste beskyttelse og vejledning.Vi har stor tiltro til EU’s videnskabelige komiteer og paneler, som er sammensat af eksperter fra de enkeltemedlemsstaters kompetente myndigheder. For BPA’s vedkommende har eksperterne i EFSA - på baggrundaf hundredvis af enkeltstående undersøgelser foretaget af de førende eksperter på området - flere gangevurderet, at BPA ikke udgør en sundhedsrisiko i de mængder, som mennesker udsættes for.I juli 2013 forventes endnu en revurdering fra EFSA, hvor beskyttelse af særligt følsomme persongrupper vilindgå. EFSA ventes også at tage stilling til, om der bør tages højde for effekter ved udsættelse for BPA vedmeget lave koncentrationer. Denne risikovurdering bør afventes, før der tages stilling til en eventuelændret regulering.
Spørgsmål og svar om Bisphenol- A (BPA)Hvad er BPA?BPA er en kemisk forbindelse, som årligt produceres i mængder på over 5 millioner tons globalt.Hvad anvendes BPA til?BPA bruges primært som råvare til produktion af polycarbonatplast (PC) og epoxy. PC og epoxy anvendestil utallige produkter, hvoraf kun en mindre mængde (godt 5 pct.) er i kontakt med fødevarer (emballager,beholdere m.m.).PC er en let, brudsikker, klar og gennemsigtig plast. På grund af disse egenskaber anvendes PC til en bredvifte af produkter herunder cd'er og dvd'er, elektrisk og elektronisk udstyr, biler, sikkerhedsskærme, krusog store drikkevandsbeholdere.Epoxy har også mange anvendelser bl.a. i vindmøllevinger, maling og lim, tandfyldninger samt i en rækkebeskyttende overfladebehandlinger. Hærdet epoxy reagerer ikke kemisk med andre kemiske stoffer oganvendes derfor som beskyttende overfladebehandlinger indvendigt i metaldåser til konserves ogdrikkevarer. Behandlingen beskytter både fødevaren fra metallet og metallet fra fødevaren og har såledesen afgørende betydning for fødevaresikkerhed og -kvalitet.Plastflasker til vand og sodavand nævnes ofte fejlagtigt i forbindelse med BPA. Denne type plastflasker erlavet af plastmaterialet PET, derikkeindeholder BPA.Hvad er baggrunden for debatten om BPA?Debatten er udsprunget fra de videnskabelige undersøgelser, som igennem de seneste 25 år har vist, atBPA har hormonforstyrrende virkninger i dyreforsøg, hvis forsøgsdyr udsættes for stoffet i meget storemængder. Som følge af disse effekter i rotter og mus er BPA på EU’s liste over stoffer, der anses for at værehormonforstyrrende og på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.Når BPA omformes til PC eller epoxy, bliver der ofte en meget lille overskudsrest tilbage i plasten. Fokus harderfor især været rettet mod afsmitning fra produkter lavet af PC og fra de beskyttendeoverfladebehandlinger indvendigt i metaldåser.Hvad er eksperternes vurdering?På grund af den udbredte anvendelse er BPA et af verdens mest gennemtestede stoffer.Indenfor de seneste 10 år har BPA været genstand for gentagne risikovurderinger foretaget af de nationaleeksperter i EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet). På baggrund af risikovurderingerne harEFSA fastsat en grænseværdi ud fra den mængde, hvor man ikke ser effekter hos forsøgsdyr. For at være påden helt sikre side har man tilføjet en sikkerhedsfaktor ved yderligere at dividere med 100.EFSA er i øjeblikket ved at revurdere BPA blandt andet i forhold til beskyttelse af særligt følsomme grupper.Heri vil indgå en vurdering af, om man bør tage højde for de effekter, der kan observeres ved udsættelsefor BPA ved meget lave koncentrationer.Det er ganske enkelt ikke muligt for almindelige mennesker at blive udsat for BPA i mængder svarende tilden fastsatte grænseværdi gennem mad og drikkevarer. Beregninger viser, aten person på 60 kg hver dagskal drikke 600 liter væske fra en BPA-holdig vanddunk eller indtage sin egen vægt i konserves,førpersonen nærmer sig grænseværdien.
Cocktaileffekter og BPADet hænder, at BPA bliver beskrevet som sundhedsfarligt af medier og politikere på grund af stoffetsvirkninger sammen med andre hormonlignende stoffer – den såkaldte cocktaileffekt. Indtil nu er derimidlertidingendokumentation for, at BPA indgår i sådanne skadelige kombinationer.EU og nationale regler for BPA i fødevarekontaktmaterialerI 2011 forbød EU sutteflasker af PC. Derudover er der specifikke grænseværdier for migration af BPA tilfødevarer.Nogle enkelte medlemslande har imidlertid indført nationale regler. Bl.a. indførte Danmark i 2010 et forbudmod BPA i produkter med fødevarekontakt til børn under tre år (dvs. sutteflasker af PC og emballager medindvendig epoxylakering). Endvidere vedtog det franske parlament i oktober 2012 at indføre et forbud modalle materialer, der indeholder BPA og kommer i kontakt med fødevarer. Forbuddet skal træde i kraft 1.januar 2015.EFSA’s eksperter kan ikke støtte det franske forbud og udtaler, at det ganske enkelt ikke er videnskabeligtfunderet og tilsidesætter mange års forskning på området.Derudover har Belgien og Sverige notificeret national lovgivning på området, og hvor EU Kommissionen harmeddelt, at de må afvente EFSA’s nye vurdering.Hvorfor så tvivl om et af verdens mest gennemtestede stoffer og gå på kompromis med forbruger ogfødevaresikkerhed?Som ansvarlig industri kræver vi anvendelse af de bedst dokumenterede materialer til emballageprodukter,der er i kontakt med fødevarer. Vi arbejder hele tiden med at udvikle, forbedre, afprøve og dokumenterede kontaktmaterialer, der anvendes til at beskytte emballagerne. Det er afgørende, at nyekontaktmaterialer lever op til de samme skrappe krav til fødevaresikkerhed og fødevarebeskyttelse somBPA.Der er begrænset viden om miljø- og sundhedseffekterne ved alternativerne til BPA, og det må derfor værei både industriens, forbrugernes og myndighedernes interesse at mulige alternativer testes og afprøvesomhyggeligt, før et forbud mod BPA til fødevarekontakt overvejes.