Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
B 77
Offentligt
1254472_0001.png
1254472_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
29. maj 2013

Besvarelse af spørgsmål 1 ad B 77 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 23. maj 2013 efter ønske fra Frank Aaen (EL)

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, hvordan personer uden en bankkonto kanfå deres ydelser fra det offentlige udbetalt gebyrfrit, jf. ministerens be-mærkninger under førstebehandling af B 77 om udbetaling kontant ellervia check, herunder hvordan det sker konkret, og i hvilket omfang detsker?

Svar:

Til brug for min besvarelse har jeg indhentet bidrag fra Digitaliserings-styrelsen, der er den ansvarlige myndighed for NemKonto-ordningen.Digitaliseringsstyrelsen har oplyst mig følgende, som jeg kan henholdemig til:”Langt hovedparten af alle borgere i Danmark har i dag en NemKonto, ogder findes en NemKonto i registeret til mere end 99 % af alle offentligeudbetalinger. Hvis en borger eller virksomhed alligevel ikke har anvist enNemKonto, findes der forskellige alternative udbetalingsformer, som idet følgende vil blive beskrevet. Det skal dog bemærkes, at betalings-modtageren selv bærer risikoen for, at en betaling forsinkes fordi, derikke rettidigt er registreret en NemKonto.Forud for indførslen af NemKonto i 2005 blev det sikret, at ingen borgereville kunne komme i en situation, hvor det ikke var muligt for dem atmodtage deres offentlige udbetalinger. Især koncentrerede man indsatsenom at sikre dem adgangen til en basal indlånskonto uden kredit, og vissekommuner skrev det ind i deres bankudbud, at pengeinstituttet skulle stil-le konti til rådighed for kommunens udsatte borgere, andre kommuneranviste nogle af kommunens konti som NemKonti for de pågældende ogløste problemerne ad den vej. Men som supplement til dette, er der ogsåen række alternative udbetalingsformer, som myndighederne kan gørebrug af for at sikre, at borgerne får adgang til deres ydelser.CheckMyndighedernes foretrukne alternative udbetalingsform er check. Mankan gennem NemKonto-systemet vælge automatisk at udsende check tilde modtagere, der ikke har en NemKonto. En tommelfingerregel er, at detkoster afsendermyndigheden ca. 50 kr. pr. udsendt check. Hertil skal detbemærkes, at det kan være vanskeligt at hæve en check, hvis man ikkeindgår i et kundeforhold i et dansk pengeinstitut. I 2012 blev der sendt
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
27.578 check gennem NemKonto-systemet, men det er dog også muligtat visse myndigheder selv har valgt at forestå checkudsendelser uden omNemKonto. Til sammenligning ekspederede NemKonto-systemet i alt88,8 mio. offentlige betalinger i 2012.KontanterI ganske få kommuner er det fortsat muligt for udsatte borgere at få derestilgodehavende i kontanter. Det kan for eksempel ske ved indlevering afet straksbilag i den kasse, hvor der betales for udstedelse/fornyelse afkørekort og pas. Det er vurderingen, at antallet af kontante udbetalinger idag er forsvindende lille.VentekontoI marts 2012 blev ventekontoordningen etableret. Herefter kan de udbeta-lende myndigheder også vælge at tilslutte sig ventekontoordningen, deradministreres af Digitaliseringsstyrelsen. I så fald indsættes alle udbeta-linger, hvortil der ikke findes en NemKonto i registeret på en statsejetventekonto, og borgere/virksomheden adviseres om, at de har penge tilgode, som de kan få udbetalt automatisk ved at registrere en NemKonto.Vurderer Digitaliseringsstyrelsen efter beløbsmodtagers henvendelse her-om, at beløbsmodtager ikke kan få en NemKonto, kan Digitaliseringssty-relsen udbetale beløbet manuelt via check eller en konto-til-konto-overførsel. I øjeblikket er det alene SKAT, der er tilsluttet. Ved udgangenaf april 2013 var 56,8 % af alle indsatte betalinger på ventekontoen blevetudbetalt til beløbsmodtagerne. I alt er der i perioden marts 2012 til april2013 indsat 98.735 betalinger på ventekontoen.”