Jeg læste for nylig en historie om en mand, som havde drukket ti øl i løbet af sådan en god dags tid på arbejdet og så alligevel syntes, at han skulle sætte sig ind i en bil.
Og så var det åbenbart meget overraskende for ham, at man kunne blive taget for spritbilisme.
Jeg vil gerne slå helt fast:
Jeg forstår ikke de mennesker, som vælger at drikke en del genstande og så sætter sig ind i en bil.
Derfor er jeg også glad for, at man, hvis man ser på statistikken, kan se, at antallet af dødsulykker i trafikken er faldet rigtig meget over de seneste år, og det samme gælder de dødsulykker og ulykker, der er relateret til spritbilisme.
Det vil sige, at rigtig meget af det, der foregår med hensyn til kampagner og politiets kontrol, altså har en effekt.
Dansk Folkepartis forslag i dag handler om, at vi skal tvinge alle danskere til, at der, når de køber ny bil, skal være en alkolås i – der er sådan et skal-ord i forslaget.
For dem, der ikke er klar over det, eller som lige er hoppet på debatten, er en alkolås – ligesom det instrument, vi kender fra politiet – et blæseinstrument, som man skal blæse i, og så kan bilen kun starte, hvis man har en promille på under 0,5.
Det er klart, at sådan en alkolås selvfølgelig skal være testet, og man skal vide, at den rammer præcis.
For det vil jo være ret irriterende, hvis man ikke har drukket for meget, og bilen så ikke kan starte, fordi dimsedutten måler forkert.
De oplysninger, jeg har kunnet finde frem til, siger, at det vil koste 10.000 kr.
for sådan en alkolås.
Nu har vi rundt regnet 2,5 millioner biler i Danmark, så det er altså en udgift på 25 mia.
kr., hvis alle biler skal have en alkolås.
Så kan udgiften godt deles ud over nogle år, fordi man siger, at det kun gælder nye biler, og så får alle biler det over nogle år.
Men det vil jo så sige, at enten skal statskassen ud at punge ud med det her milliardbeløb over nogle år, eller også skal danskerne selv betale, når de køber ny bil, og så bliver det her beløb altså højere.
Der vil jeg så sætte spørgsmålstegn ved, om vi virkelig får nok ud af så stor en investering.
For selvfølgelig vil det her betyde, at en bil ikke kan starte, hvis man har drukket.
Men er det rimeligt, at alle danskere skal udsættes for den meget, meget store udgift, enten når de køber en bil eller via skattebilletten, hvis det er staten, der skal tage sig af det?
Det synes jeg ikke er rimeligt.
For det er jo heldigvis et meget stort flertal af danskerne, som ikke kunne finde på at gøre som den her mand, jeg startede med at nævne.
Og jeg synes ikke, det er rimeligt, at de nu skal påføres sådan en tvangsafgift.
Jeg forstår egentlig heller ikke helt, at Dansk Folkeparti fremsætter forslaget, for jeg har bemærket, at Dansk Folkeparti i pressen går meget op i, at det ikke må være dyrere at købe en bil.
Jeg har i hvert fald hørt, at de beskylder regeringen for at være meget onde i forhold til at gøre det dyrere at købe en bil.
Så jeg forstår ikke, at Dansk Folkeparti kommer med det her forslag, som jo altså vil gøre det dyrere at købe bil, sådan som jeg forstår det.
Det, som jeg til gengæld godt kan lide ved forslaget, og som Dansk Folkeparti lige er inde over, er, at de nævner muligheden for måske at afgiftsfritage sikkerhedsudstyr.
Det er sådan, at vi jo har registreringsafgiften, som udgør flere hundrede procent af det, det koster at producere bilen.
Og der er rigtig meget fornuftigt sikkerhedsudstyr, som bliver helt vildt dyrt, hvis man nu gerne vil købe det frivilligt.
Det er jo bl.a.
sådan en alkolås, men det kunne også være en teknologi, der gør, at bilen selv kan bremse, eller en fartspærre, man kan installere, der gør, at bilen ikke kan køre mere, end hvad den må.
Jeg har også læst, at man kan få en søvndetektor.
Jeg ved ikke, hvordan det fungerer, men der er åbenbart noget teknologi, der kan gøre et eller andet ved en, hvis man sidder og falder i søvn bag rattet.
Der er meget af det sikkerhedsudstyr, som er meget dyrt.
Og jeg synes, det kunne være en god diskussion at have, om man kunne fratage afgiften på noget af det her udstyr, når man er inde at kigge på bilskatterne på et tidspunkt.
For det vil være en dårlig idé, synes jeg, hvis noget udstyr, som kan redde liv, ikke bliver købt, fordi det er for dyrt.
Men jeg må understrege, at jeg synes, at det skal være frivilligt, om man vil købe det udstyr eller ej.
Jeg synes ikke, man kan tvinge danskerne til f.eks.
at betale 10.000 kr.
for en alkolås, hvis de aldrig nogen sinde kunne finde på at drikke og køre bil på samme tid.
Derfor kan vi ikke støtte dette beslutningsforslag.