Det kan nok ikke komme som et chok for nogen, at Enhedslisten ikke støtter forslaget fra Dansk Folkeparti om at genindføre de ekstraordinært lave ydelser til flygtninge og indvandrere, nemlig starthjælpen og introduktionsydelsen, også kaldet fattigdomsydelserne.
Netop afskaffelsen af starthjælpen og introduktionsydelsen, altså de her fattigdomsydelser, er sådan set noget af det, som regeringen og Enhedslisten i fællesskab har gennemført, som vi er allerallermest begejstrede for.
Jeg kunne da sådan lige have lyst til at sige, når nu hr.
Martin Henriksen flere gange har påpeget, at der er kommet flere asylansøgere til Danmark i den seneste tid:
Kære hr.
Martin Henriksen, det er meget usagligt at påstå, at det skulle hænge sammen med afskaffelsen af starthjælpen.
Og det tror jeg faktisk godt at hr.
Martin Henriksen ved.
Hvis hr.
Martin Henriksen interesserer sig bare en smule for, hvad der sker uden for Danmarks grænser, ved hr.
Martin Henriksen også, at sikkerhedssituationen i bl.a.
Syrien og Somalia er sådan, at der kommer flere flygtninge, ikke bare til Danmark, men i det hele taget, og de kommer fra de lande.
Nu er jeg normalt ikke bleg for at kritisere regeringen og give den ansvaret for alt muligt, men sikkerhedssituationen i Somalia eller Syrien kan man trods alt næppe give hverken beskæftigelsesministeren eller for den sags skyld statsministeren ansvaret for.
Fattigdomsydelserne betød, at mennesker her i Danmark faktisk levede i fattigdom.
Det mener jeg ikke vi som et af verdens rigeste samfund kunne være bekendt.
De nedsatte ydelser til flygtninge og indvandrere betød bl.a., at mange familier måttet fravælge noget, som vi andre betragter som en selvfølge, f.eks.
offentlig transport, lægeordineret medicin, fritidsaktiviteter, ordentligt tøj og frugt og grønt til børnene.
Bl.a.
organisationen Red Barnet har sat fokus på, hvor alvorlige konsekvenserne var for de børn, der voksede op i familier på starthjælp.
Altså, børnene oplevede bl.a.
isolation som følge af, at deres forældre ikke havde råd til at lade dem have et fritidsliv, som svarede bare nogenlunde til, hvad deres kammerater havde, eller f.eks.
til for den sags skyld at tage med på en hyttetur.
Det der med ikke at kunne gå til fodbold eller håndbold, eller hvad det nu kunne være, havde faktisk alvorlige konsekvenser.
Det havde alvorlige konsekvenser ikke at kunne tage kammerater med hjem fra skole, fordi det var pinligt, at man ikke kunne servere mad for skolekammeraterne, for det var der faktisk ikke plads til i budgettet.
Jeg ved godt, at højrefløjen og også Dansk Folkeparti mener, at ekstraordinært lave ydelser til flygtninge og til indvandrere er rigtig godt for integrationen.
Jeg kan fortælle, at i Enhedslisten mener vi, det forholder sig omvendt.
Vi mener, at fattigdomsydelserne faktisk gjorde det modsatte, nemlig spændte ben for integrationen, netop fordi bl.a.
de børn, der er vokset op i de her familier på starthjælp, blev afskåret fra at deltage i en lang række aktiviteter med andre børn.
En undersøgelse, der blev lavet i et samarbejde mellem CASA og Metropol, viste, at selv når de unge i de her familier flyttede hjemmefra, følte de sig enormt forpligtede til at bidrage til familiens meget begrænsede økonomi og sende penge hjem, sådan at deres søskende kunne få et par fodboldstøvler, eller hvad det nu kunne være.
Og det betød faktisk, at nogle af de her unge, der altså var flyttet hjemmefra, lod være med at starte på uddannelser, men i stedet arbejdede som ufaglærte for at kunne bidrage til økonomien.
Det er rigtig, rigtig tosset, hvis man har lyst til og synes, det er en god idé, at de indvandrere, der kommer hertil, bliver godt integreret.
Det gælder i øvrigt ikke kun for børnene og for de unge mennesker, der flytter hjemmefra, det gælder selvfølgelig også for forældrene.
Altså, det der med at skulle bruge al sit krudt på på en eller anden måde at overskue, hvordan man skal kunne få mad på bordet i den næste uge, hvordan man skal kunne betale regninger, er et rigtig, rigtig dårligt udgangspunkt, hvis vi ønsker, at mennesker skal integreres og komme ud på arbejdsmarkedet.
Det er fuldstændig rigtigt, som ordføreren tidligere har påpeget, at der var en lille stigning i antallet af mennesker, der kom i arbejde.
Der var bare også rigtig, rigtig mange, der ikke kom i arbejde, men som levede på de her alt, alt for lave ydelser.
Den pris er vi i Enhedslisten ikke villige til at betale, men det kan selvfølgelig ikke komme bag på nogen, at man i Dansk Folkeparti synes, at det er helt fint, at mennesker i Danmark, børn i Danmark med indvandrerbaggrund eller børn født af flygtninge, skal have det dårligere end andre.
Som sagt:
Enhedslisten støtter ikke forslaget fra Dansk Folkeparti.
Og hvor er det dejligt, at vi i fællesskab med regeringen har sørget for, at den her diskrimination er blevet afskaffet.