Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
B 19 Bilag 1
Offentligt
1173530_0001.png
1173530_0002.png
1173530_0003.png
Diskriminerende regler om Bonus A.Der er forskel på, hvor meget man kan opnå i Bonus A, alt efter hvilken ungdomsuddannelse man vælger.Det, der er tale om, er at reglen for Bonus A errelativ.Den fungerer på den måde, at har man et A-fag udover det, ens ungdomsuddannelse kræver, så må man gange sin kvotient med 1,03. Men har man to A-fagud over det, ens ungdomsuddannelse kræver, må man gange sin kvotient med 1,06. Problemet er, at deraltså stilles forskellige krav til en studentereksamen, alt efter hvilken studieretning eller hvilkenungdomsuddannelse, man vælger, så nogle har mulighed for at opnå Bonus A ved to A-fag, mens andre ikkekan det, eller at nogle kan få 2 Bonus A ved 3-5 A-fag, mens dette slet ikke er muligt på f.eks. stx. Jeg harselv lige opdaget dette forhold og er selvsagt dybt overrasket og beskæmmet over, at derforskelsbehandles ved optag på de videregående uddannelser.Bonus A ordningen burde være absolut, således at alle unge stilles lige i den hårde konkurrence om deattraktive studiepladser. Det kunne f.eks. gøres på den måde, at har man tre A-fag eller derunder, så måman søge ind på den rene kvotient, har man fire A-fag fåralleen bonus på 1,03 og vælger man at læggeden helt store arbejdsindsats i sin ungdomsuddannelse, uanset om studieretningen i forvejen har et, to, treeller fire A-fag, ja, så belønnesalleselvfølgelig med 2 Bonus A på 1,06. Det kan da ikke være rigtigt, at nogleskal have en ekstra høj belønning for at have 5 A-fag, mens andre får en mindre belønning for den sammeindsats, eller at nogle belønnes for det, der for andre er kravet for overhovedet at få en studentereksamen.Men lovgivningen taler sit tydelige sprog om denne diskriminering, idet den helt klart fremgår afbekendtgørelsen:§ 42. For en elev eller kursist, der i en sammenhængende gymnasial uddannelse i henhold til hf-bekendtgørelsen, stx-bekendtgørelsen, hhx-bekendtgørelsen, htx-bekendtgørelsen eller i et eux-forløb,har taget ekstra fag på A-niveau, jf. stk. 2, beregnes »Eksamensresultat« som »Foreløbigteksamensresultat« multipliceret med 1,03 for gennemførelsen af ét ekstra fag på A-niveau og med 1,06for gennemførelse af 2 eller flere ekstra fag på A-niveau. For øvrige elever og kursister er»Eksamensresultat« identisk med »Foreløbigt eksamensresultat«.Stk. 2.For elever og kursister betyder ét ekstra fag på A-niveau, at den pågældende i følgendeuddannelser eller forløb samlet har:1) Hf - 2 A-niveauer.2) Stx - 5 A-niveauer.3) Hhx - 5 A-niveauer.4) Htx - 4 A-niveauer.5) Eux - 2 A-niveauer
(kilde: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=133219)Dette fremgår bare ikke ret tydeligt af diverse hjemmesider henvendt til de unge, når de skal vælgeungdomsuddannelse. Her fremgår det blot, at elever, der vælger htx, oftere får bonus, mens man heltfortier det faktum, at det alene skyldes, at man på htx har langt større mulighed for at opnår Bonus A ogendda har mulighed for at opnå højere Bonus A end f.eks. på stx/hhx. Dette skyldes den måde,uddannelserne er opbygget på. Dette ved man godt i ministeriet, men man har valgt ikke at videregive disseoplysninger til de unge, når de skal vælge ungdomsuddannelse.Sådan her står der på ministeriets hjemmeside:
Hvis en elev i de to- eller treårige gymnasiale uddannelser tager flere fag på A-niveau, enduddannelsesbekendtgørelsen kræver, får eleven sit eksamensresultat justeret op. Justeringener en del af eksamensbeviset og kaldes ”bonus A”.En ny analyse viser, at andelen af studenter, der i 2009 har opnået bonus A, er størst på htx,hvor 87 procent har fået opjusteret deres eksamensresultat. På hhx gælder dette for 41procent, på stx for 13 procent og på hf for syv procent af studenterne.Når forholdsvis mange elever fra htx får bonus A, hænger det sammen med bådeuddannelsens struktur og skolernes sammensætning af studieretningerne. I stx og hhx er detfor eksempel obligatorisk at have fire fag på A-niveau, hvorimod det på htx er obligatorisk athave tre fag på A-niveau.De gymnasiale eksamensresultater for 2009 viser i øvrigt, at stx-studenterne ligesom i 2008opnår de højeste eksamensresultater med et gennemsnit på 6,9. Hhx’erne opnår med 6,0 delaveste.I 2009 har bonus A-ordningen på stx og hhx medført en stigning på 0,1 i forhold til detgennemsnitlige eksamensresultat fraregnet effekten af bonus A. På hf ændrer bonus A ikkeved det samlede eksamensresultat. På htx bevirker bonus A en stigning i det gennemsnitligeeksamensresultat med 0,2.
(http://www.uvm.dk/Service/Statistik/Om-statistik/Nyheder-om-statistik/~/UVM-DK/Content/News/Udd/Gym/2010/Apr/100429-Bonus-A-ordningens-paavirkning-af-eksamensresultaterne)På uddannelsesguiden har man valgt kun at medtage dele af disse oplysninger, så de unge ikke får at vide,at de som sts- eller hhx-elever diskrimineres i forhold til f.eks. htx-elever (og det er, som det fremgår afbekendtgørelsen, ikke kun i forhold til htx, men også i forhold til andre ungdomsuddannelser, der altsåalligevel giver adgang til de samme, attraktive videregående uddannelser):Elever i de gymnasiale uddannelser har mulighed for at tage flere end deobligatoriske fag på A niveau i deres ungdomsuddannelse. Gør de det, får de bonusA.3. maj 2010Elever i de gymnasiale uddannelser har mulighed for at tage flere end de obligatoriske fag på Aniveau i deres ungdomsuddannelse. Gør de det, får de bonus A.Bonus A medfører en opjustering af eksamensgennemsnittet og er en del af eksamensbeviset.En ny analyse viser, at det er Htx eleverne, der oftest får bonus A. På Htx får 87 procent afeleverne justeret deres gennemsnit på grund af bonus A, mens det kun er 7 procent afelevgruppen på Hf, der får bonus A.
Kilde:Undervisningsministeriet, 29. april 2010, Bonus A-ordningens påvirkning afeksamensresultaterne
(kilde:https://cms.ug.dk/flereomraader/videnscenter/vejlnyheder/uddannelsesogerhvervsvejledning/forskel_paa_hvem_der_faar_bonus_a.aspx)Eller endnu mere objektivt andetsteds på ungdomsguiden:Bonus AHvis du har valgt flere fag på A-niveau end de krævede på din gymnasiale uddannelse, får duautomatisk justeret dit eksamensgennemsnit. Dvs. at det bliver skrevet ind på diteksamensbevis.Et ekstra fag på A-niveau giver en justering med 1,03 og to ekstra fag en justering med 1,06.
(Kilde:http://www.ug.dk/flereomraader/maalgrupper/videregaaende_uddannelse/justering_af_eksamensgennemsnit.aspx)Jeg mener, det er helt uacceptabelt, at man i lovgivningen diskriminerer unge, der vælger stx eller hhx nårde skal bruge deres eksamen til at få adgang til en videregående uddannelse. Og det er endda værre, atman fortier den viden, man har om, hvordan de unge burde vælge, hvis de på forhånd ved, at de skal opnået højt gennemsnit for at studere f.eks. medicin eller andre af de mest attraktive videregåendeuddannelser. Diskrimineringen burde selvfølgelig slet ikke være der, og jeg er interesseret i at kendeudvalgets holdning til denne diskriminering samt i at få en forklaring på, hvad der ligger til grund for denneåbenlyse diskriminering af elever, der vælger stx eller hhx? Er det noget, man bevidst har valgt, eller er detbare ’endt sådan’ ? Er det noget, udvalget ønsker at ændre på? Og vil udvalget fremover sørge for, at detklart fremgår af det oplysningsmateriale, der produceres til de unge, at hvis de skal bruge et højtgennemsnit for at komme ind på deres drømmeuddannelse, så kan man anbefale dem at tage en af de’lettere’ studentereksaminer, således at de kan opnå 2 Bonus A (lettest muligt)?
Venlig hilsenBettina BuchHyllingeparken 614070 Kirke Hyllinge[email protected]