Ligestillingsudvalget 2012-13
B 120
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetLigestillingsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
4. juni 2013StrafferetskontoretJean Elisabeth Hørdum2013-0038-0013790545
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 (B 120), som FolketingetsLigestillingsudvalg har stillet til justitsministeren den 28. maj 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Nikolaj Villumsen (EL).
Morten Bødskov/Freja Sine Thorsboe
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 3 (B 120) fra Folketingets Ligestillingsudvalg:
”Det kan konstateres at alle vores nordiske naboer har under-tegnet Europarådet Konvention om vold mod kvinder. Vil mi-nisteren redegøre for, hvilke politiske og juridiske overvejelserder er gjort i disse lande i forhold til en evt. ratificering af kon-ventionen? Og hvis der arbejdes for en ratificering, kan mini-steren oplyse, hvornår de enkelte lande i givet fald planlæggerdette gennemført, og om de forventer store juridiske ændringersom følge af dette?”Svar:
1.
Justitsministeriet er bekendt med, at Sverige den 26. november 2012sendte en betænkning om Europarådets konvention til forebyggelse og be-kæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet i høring. Af Justitiede-partementets sammenfatning af betænkningen fremgår det, at det i be-tænkningen foreslås, at Sverige skal tiltræde konventionen. En svensk til-træden vurderes i betænkningen at kræve lovændringer i nogle henseender.Betænkningen foreslår en lovændring for at opfylde konventionens krav tilimmunitet og privilegier for personer, som medvirker i den overvågnings-mekanisme, som konventionen etablerer. Når det gælder lovændringer,som kræves for at opfylde forpligtelser vedrørende tvangsægteskab ogfortsat opholdstilladelse i tilknytningstilfælde, henvises til forslag i to an-dre betænkninger. Med hensyn til konventionens bestemmelser om undta-gelser til kravet om dobbelt strafbarhed for svensk straffemyndighed forvisse forbrydelser, når de begås i udlandet, og om forlænget forældelses-frist for visse forbrydelser, er det vurderingen i betænkningen, at der ikkebør gennemføres lovændringer. Betænkningen foreslår i stedet, at Sverige imedfør af konventionen skal tage forbehold for disse bestemmelser i for-bindelse med tiltrædelsen. På baggrund af en regel i konventionen om, atofferet skal prioriteres ved kontaktforbud, som angår en bolig, og en til-kendegivelse fra Rigsdagen vedrørende ændring af den svenske lov omkontaktforbud med hensyn til kontaktforbud, som angår en fælles bolig,overvejes i betænkningen også forudsætningerne for kontaktforbud af den-ne art. Betænkningen foreslår, at forudsætningerne for kontaktforbud, somangår en fælles bolig, skal ændres, så den risiko for forbrydelse mod enperson, som kræves, ikke behøver at være åbenbar.Den svenske regering har ikke på nuværende tidspunkt fremsat lovforslag.Justitsministeriet er ikke bekendt med, om den svenske regering i øvrigthar taget politisk stilling til forslagene i betænkningen.2
2.
Justitsministeriet er desuden opmærksom på, at Europarådets konventi-on til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmeter omtalt i en redegørelse om forebyggelse og bekæmpelse af vold i nærerelationer, som den norske regering den 8. marts 2013 sendte til Stortinget.Det anføres i redegørelsen, at det norske justits- og beredskabsministeriumnu vurderer, om der er behov for lovændringer for at opfylde konventio-nens kriminaliseringsforpligtelser, og at et høringsnotat om forslag til æn-dringer af den norske straffelov blev sendt i høring den 11. februar 2013.Høringsfristen er fastsat til den 1. juni 2013.Høringsfristen er således netop udløbet, og der er efter Justitsministerietsoplysninger ikke på nuværende tidspunkt fremsat lovforslag. Justitsmini-steriet er ikke bekendt med, om den norske regering i øvrigt har taget poli-tisk stilling til forslagene i høringsnotatet.3.
Justitsministeriet er endvidere bekendt med, at det finske udenrigsmini-sterium i oktober 2011 nedsatte en arbejdsgruppe, som fik til opgave atundersøge og forberede foranstaltninger for en finsk ratifikation af Europa-rådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder ogvold i hjemmet. Efter det oplyste er det målet, at arbejdsgruppen skal ud-arbejde et lovforslag, som kan fremsættes for Rigsdagen inden udgangenaf 2013.
3