Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
B 116
Offentligt
1249174_0001.png
1249174_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 16. maj 2013Enhed: SundhedsøkonomiSagsbeh.: DEPLWKSags nr.: 1301895Dok nr.: 1212738
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. maj 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 1 (B 116) til ministeren for sundhed og forebyggelse,som hermed besvares. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Jane Heitmann(V).

Spørgsmål 1

”Vil ministeren oplyse, hvor mange transkønnede der er blevet kønsskifteope-reret i Danmark indenfor de sidste 5 år, samt hvor mange der er blevet afvist?Hvad kan ministeren endvidere oplyse om alderen på de transkønnede, somer blevet opereret i Danmark indenfor denne periode?”

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Sundhedsstyrelsen, der oplyser følgende:”Sundhedsstyrelsen antager, at der med kønsskifteoperationer i dette spørgs-mål sigtes til kastration med henblik på kønsskifte.Adgangen til kønsskifte er reguleret i sundhedsloven kapitel 33, ibekendtgørelse nr. 14 af 10. januar 2006 om sterilisation og kastration, herun-der med henblik på kønsskifte, samt i Sundhedsstyrelsens Vejledning nr. 10077 af 27. november 2006 om kastration med henblik på kønsskifte.En person kan få tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte, hvis ansø-gerens kønsdrift medfører betydelige sjælelige lidelser eller social forringelse.Kastration af personer under 21 år må ikke tillades, medmindre ganske særli-ge grunde taler for det, jf. § 115.Ved kastration forstås indgreb, hvorved kønskirtlerne fjernes, eller behandling,hvorved de varigt sættes ud af funktion, jf. sundhedsloven § 104.I følge sundhedsloven § 116, stk. 1, giver Ministeriet for Sundhed og Forebyg-gelse tilladelse til kastration. Efter sundhedslovens § 117 kan ministeren forsundhed og forebyggelse fastsætte regler om ansøgning om kastration og ombehandlingen af sager herom. Sådanne regler er fastsat i kønsskiftebekendt-gørelsen, og det er her fastlagt, at Sundhedsstyrelsen meddeler tilladelse tilkastration.Sundhedsstyrelsens vejledning om kønsskifte omhandler patienter, der har få-et stillet diagnosen transseksualisme, og den vejleder lægerne om hvilke be-tingelser, der skal være til stede for at opnå Sundhedsstyrelsens tilladelse tilkastration med henblik på kønsskifte, om fremgangsmåden ved ansøgning omkastration i forbindelse med kønsskifte, indhentelse af erklæring og erklærin-gens indhold og praktiske forhold efter indgrebet. Denne vejledning vil bliveerstattet af en ny vejledning om lægers udredning og behandling af kønsidenti-tetsproblemer, som forventes færdig i løbet af sommeren 2013.
Side 2
Det følger af den gældende vejledning, at en person, som ansøger om køns-skifte, skal henvises af en læge til et observationsforløb, og det foregår i prak-sis udelukkende på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet. Efter et afsluttet ob-servationsforløb kan ansøgeren søge Sundhedsstyrelsen om tilladelse til ka-stration med henblik på kønsskifte.For at opnå tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte, skal ansøgerenhave fået stillet diagnosen transseksuel, og vedkommendes nuværende geni-tale køn skal medføre betydelige sjælelige lidelser eller social forringelse. Der-udover forudsættes det bl.a., at ansøgerens ønske om kønsskifte er vedhol-dende, og at ansøgeren kan overskue konsekvenserne af et kønsskifte.For at opnå Sundhedsstyrelsens tilladelse skal der foreligge en erklæring her-om fra Sexologisk Klinik, der angiver diagnosen transseksualitet og støtter ka-stration med henblik på kønsskifte. Sundhedsstyrelsen forelægger denne er-klæring for Retslægerådet, og på baggrund af erklæringen fra Sexologisk Kli-nik og Retslægerådets udtalelse tager Sundhedsstyrelsen stilling til, om per-sonen opfylder kravene til at få tilladelse til kastration med henblik på kønsskif-te. I givet fald meddeler Sundhedsstyrelsen tilladelse hertil, og ansøgeren bli-ver derefter henvist til at få indgrebet/ene fortaget på Klinik for Plastikkirurgi,Brystkirurgi og Brandsårsbehandling og Gynækologisk Klinik, Rigshospitalet.Sundhedsstyrelsen har i perioden 2007-2012 afgjort ansøgninger fra 30 per-soner, som har ønsket tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte.Sundhedsstyrelsen har meddelt tilladelse til kastration til 26 ansøgere, og hargivet afslag til 4 ansøgere i overensstemmelse med indstillingerne fra Sexolo-gisk Klinik. I 2013 har Sundhedsstyrelsen indtil nu meddelt tilladelse til 5 an-søgere og givet afslag til 1 ansøger.Når kastration er foretaget anerkender Sundhedsstyrelsen, jf. vejledningen omkønsskifte, (juridisk) kønsskifte på baggrund af oplysninger fra den læ-ge/afdeling, der har foretaget indgrebene samt ansøgeren selv. Sundhedssty-relsen har ved en gennemgang af sager vedrørende sådanne anerkendelser,fundet, at alle de personer, som Sundhedsstyrelsen har meddelt tilladelse tilkastration med henblik på kønsskifte i perioden 2007-2012, har gennemførtkastrationsindgrebet/ene. I en enkelt sag forelå dog ikke oplysninger herom.Sundhedsstyrelsen har ingen statistik over alderen på de personer, som harfået tilladelse til kastration med henblik på kønsskifte. Alderen svinger fra 22 til62 år for de personer, som har modtaget tilladelse hertil i perioden 2007-2012.Heraf er ca. halvdelen under 30 år.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lise Wied Kirkegaard