Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
B 1
Offentligt
1221957_0001.png
1221957_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. marts 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Anr/ J.nr. 2013-1136
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 4. februar 2013 følger hermed social- og integrationsministe-rens endelige svar på spørgsmål nr. 3 (B1 om akuthuse til stofmisbru-gere). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget(MFU) Tom Behnke (KF)
Spørgsmål nr. 3:”Det blev under 1. behandlingen oplyst, at der er afsat penge til akut krise-centre. Vil ministeren oplyse, hvor mange penge det drejer sig om, til hvilkekrisecentre det drejer sig om, samt hvilke behandlingsformer disse krisecent-re udbyder?”
Svar:Regeringen har sammen med de øvrige satspuljepartier afsat i alt 32 mio. kr.til etablering og afprøvning af et modelprojekt om etablering af et akut krise-center. Heraf blev 24 mio. kr. afsat ved satspuljeaftalen for 2012, og 8 mio.kr. blev afsat ved satspuljeaftalen for 2013 til en kapacitetsudvidelse af til-buddet. Modelprojektet er organiseret som et partnerskab mellem KongensØ, Landsforeningen af Væresteder samt Fredericia Kommune. Det akuttekrisecenter er placeret hos Kongens Ø, med beliggenhed i Munkerup i Nord-sjælland. Krisecentret er et akut tilbud til socialt udsatte borgere med stof-misbrug, der befinder sig i en akut og til tider livstruende situation, og somhar behov for et skærmet døgnophold, hvor de kan få ro og støtte til at fåstabiliseret deres situation. Det er samtidig en gruppe, der kan have sværtved at indgå i en del af de eksisterende tilbud, og derfor ofte kun får spora-disk og begrænset hjælp.På krisecentret foretages en vurdering af den enkeltes situation og behov forstøtte, og der foretages et sundhedstjek af borgeren af stedets læge. Bor-gerne kan f.eks. tilbydes støtte til afklaring af evt. psykiatriske forhold, substi-
2
tutionsbehandling samt omsorg og socialfaglig støtte og vejledning. Derud-over får borgeren støtte til at få skabt klarhed over sin situation, og hvilkenhjælp der er behov for i umiddelbar forlængelse af opholdet. Dette kan f.eks.være social stofmisbrugsbehandling i dag- eller døgnregi, tilknytning af enstøttekontaktperson eller hjælp til bolig. I denne proces inddrages borgerenshjemkommune og målet er, at der for hver borger er lavet konkrete aftalerom den videre støtte, inden borgeren forlader krisecentret. Som udgangs-punkt kan borgeren få ophold på krisecentret i op til 3 måneder.
Karen Hækkerup/Anders Møller Jakobsen