Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1200150_0001.png
1200150_0002.png
1200150_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
21. december 2012Kontoret for HumanitærtOphold og UdsendelserSagsbeh: Per Asp LarsenSagsnr.: 2012-0032-0487Dok.:607425
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 99 (Alm.del), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 19. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlemaf Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 99 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes oplyse, hvordan de nuværende hjemsendelsesmulighe-der på asylområdet for afviste afghanere er.”

Svar:

Den danske udlændingelovgivning bygger på det grundlæggende princip,at en udlænding, der ikke har ret til at opholde sig her i landet, skal udrejsefrivilligt. Udrejser udlændingen ikke frivilligt, drager politiet omsorg forudrejsen jf. udlændingelovens § 30, stk. 2. Det er Rigspolitiet ved Natio-nalt Udlændingecenter, der forestår de tvangsmæssige udsendelser.Udsendelse til Afghanistan gennemføres i henhold til en trepartsaftale fra2004, som er indgået mellem Danmark, Afghanistan og UNHCR.Rigspolitiet oplyser, at der løbende modtages bekræftelser fra de afghan-ske myndigheder på, at de forelagte personer er identificeret som afghan-ske statsborgere. Der konstateres dog en stadig stigende sagsbehandlings-tid i Afghanistan, hvilket må antages bl.a. at have sammenhæng med detstigende antal sager, der forelægges. Hertil kommer, at det i visse regioneraf Afghanistan aktuelt af sikkerhedsmæssige årsager ikke er muligt at fore-tage identitetsfastlæggelse.Tvangsmæssig udsendelse af afghanske statsborgere fra Danmark til Af-ghanistan skete tidligere hovedsageligt med Frankfurt som transitlufthavn.Ruten er imidlertid blevet indstillet. Der anvendes aktuelt en rute viaIstanbul, hvilket – bl.a. pga. krav til omfanget af dansk politis fysiske led-sagelse – medfører et væsentligt større politimæssigt ressourceforbrug iforhold til Frankfurt-ruten for så vidt angår de enkelte udsendelser.Hertil kommer, at de konkrete udsendelser skal varsles 30 dage forindenudsendelsen i forhold til såvel de afghanske som de tyrkiske myndigheder,der skal godkende transitopholdet.Udsendelser til Afghanistan er således forbundet med betydelige praktiskevanskeligheder.Der foretages – trods vanskelighederne – udsendelser til Afghanistan, her-under tvangsmæssige udsendelser, men af de ovennævnte grunde er der i2
2011 og 2012 løbende sket en stigning for så vidt angår antallet af afvisteafghanske asylansøgere i udsendelsesposition.For at fremme udsendelsen af afghanske statsborgere har Justitsministerietden 1. december 2012 udsendt en udlændingeattaché til Kabul, der blandtandet skal styrke samarbejdet med de afghanske myndigheder i forhold tilidentifikation og udsendelse af afviste asylansøgere. Tidligere erfaringerviser, at denne fremgangsmåde kan fremme processen med tvangsmæssigeudsendelse, og at udviklingen med et stigende antal afghanske afvisteasylansøgere i udsendelsesposition kan vendes.
3