Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. februar 2013PolitikontoretJean Elisabeth Hørdum2012-0032-0485605413
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 94 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 16. november 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pe-ter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 94 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Ministeren bedes oplyse, om Odense politi og Odense Kom-mune udveksler informationer om de hårdest kriminelle perso-ner/familier i bydelen Vollsmose i Odense og om det kan gøresbedre og mere effektivt.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet ind-hentet en udtalelse fra Fyns Politi, som har oplyst, at Fyns poli-ti og Odense Kommune i det daglige samarbejde udveksler op-lysninger om kriminelle personer, uden at det giver anledningtil problemer.Med baggrund i reglerne i retsplejelovens § 115 og § 115a,persondataloven og forvaltningsloven har Fyns Politi og Oden-se Kommune drøftet mulighederne for at udveksle oplysninger(videregivelse af oplysninger), og der er udarbejdet retningslin-jer for den praktiske gennemførelse af anmodninger om vide-regivelse af oplysninger mellem kommunen og politiet.I de etablerede fora i f.eks. SSP-regi, banderåd og den fagligegruppe (forebyggelse af radikalisering) foregår der rutinemæs-sigt udveksling af oplysninger.Som eksempel på samarbejdet mellem Fyns Politi og kommu-nen kan det nævnes, at Odense kommune i forbindelse med enanalyse af kommunens hidtidige indsats i Vollsmose har an-modet Fyns Politi om at videregive et stort antal oplysningerom forskellige former for kriminelle forhold.Efter politiets gennemgang af anmodningen sammenholdt medpersondatalovens regler og efter en drøftelse med kommunenblev anmodningen præciseret til at vedrøre 96 personer, somkommunen havde kendskab til i kraft af allerede iværksatteindsatser.Fyns Politi vurderede, at kravene til sagligheden var opfyldt ianmodningen, og at kommunens interesse i at modtage oplys-ningerne vejede tungere end de pågældende personers interessei, at oplysningerne blev hemmeligholdt. Fyns Politi besluttedepå denne baggrund at videregive de pågældende oplysninger tilkommunen.2
Det kan endvidere oplyses, at Fyns Politi efter en anmodningfra Odense Kommune har videregivet identiteten på de tre per-soner, der blev varetægtsfængslet efter episoden på OdenseUniversitetshospital den 21. august 2012.”
3