Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
3. december 2012
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 7. november 2012stillet følgende spørgsmål nr. 87 (UUI alm. del), som hermed besvares. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra medlem af udvalget Martin Henriksen (DF).Spørgsmål nr. 87:
J.nr. 2012-000
Mener ministeren, at Danmark i den nuværende økonomiske situation har brug formere udenlandsk arbejdskraft?Endeligt svar:
Jeg vil gerne understrege, at det i den nuværende situation er regeringens førsteprioritet at få de danskere, der lige nu står udenfor arbejdsmarkedet tilbage i job.Regeringen har derfor allerede taget en lang række initiativer, som samlet set skøn-nes samlet at styrke beskæftigelsen med 21.000 job i 2013.Regeringen har således fremrykket og igangsat offentlige investeringer for i alt ca.18 mia. kr. Og hertil kommer andre initiativer som tilbagebetaling af efterlønsbi-drag, afsættelse af ca. 4 mia. kr. til renovering af almene boliger, skattereformenmed investeringsvinduet, klimainvesteringerne på spildevandsområdet, samt afsæt-telse af midler til en ny bro over Storstrømmen m.v.Regeringen har derudover indgået aftale med arbejdsmarkedets parter om akutpak-ke og senest om akutjob, der skal hjælpe langtidsledige i job. Finansloven for 2013har fokus på uddannelsesløft for ledige, så deres muligheder på arbejdsmarkedetstyrkes, og derudover er der aftaler om mere jobrotation i den private sektor og enstyrket varslingsindsats. Finansloven indeholder endvidere en aftale om en særligungeindsats, der skal hjælpe unge i uddannelse og job.Alle disse initiativer er taget for at sætte skub i væksten og beskæftigelsen.For at sikre vækst og velfærd i Danmark er det ligeledes vigtigt, at danske virk-somheder har mulighed for at ansætte den arbejdskraft, de har behov for. Det kanikke gøres til et spørgsmål om udenlandsk arbejdskraft eller ej. I de situationer,hvor virksomhederne ikke kan finde den nødvendige arbejdskraft her i landet, skalde have mulighed for enkelt og effektivt at få højt kvalificeret udenlandsk arbejds-kraft hertil.Det er her helt afgørende, at medarbejdere fra udlandet arbejder i Danmark på or-dentlige løn- og ansættelsesvilkår. Danske lønmodtagere og dansk erhvervsliv skal
ikke være genstand for unfair konkurrence fra virksomheder og udenlandske ar-bejdstagere, som ikke spiller efter reglerne. Derfor har regeringen også igangsat enrække initiativer til at bekæmpe social dumping på det danske arbejdsmarked. Medfinanslovsaftalen for 2012 blev der afsat 65 millioner kroner i 2012 og 2013 tilstyrket myndighedssamarbejde over for udenlandske virksomheder og styrket kon-trol med cabotagekørsel. Og med finanslovsaftalen 2013 er der indgået aftale om atbruge yderlige 122 millioner kroner over de næste fire år på at bekæmpe socialdumping på det danske arbejdsmarked. Aftalen betyder blandt andet, at Arbejdstil-synet får mulighed for udskrive bøder til udenlandske firmaer, der ikke er registre-ret, som de skal. Ligesom der bliver stillet større krav til de offentlige udbud, sådanske arbejdsvilkår i højere grad bliver fulgt.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2