Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1186952_0001.png
1186952_0002.png
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 29. november 2012
E-mail [email protected]
MBK/ J.nr. 2012 - 8226
Under henvisning til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalgsbrev af 6. november 2012 følger hermed social- og integrationsministe-rens svar på spørgsmål nr. 85 (UUI Alm. del). Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 85:”Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer der gennem tiderne er taget for atforhindre chikane og lignende rettet mod jøder i Danmark.”
Svar:Social- og Integrationsministeriet har ikke mulighed for at give et fuldstæn-digt overblik over initiativer, der gennem tiderne er taget for at forhindre chi-kane og lignende rettet mod jøder i Danmark.Blandt offentlige og private initiativer, taget i de seneste år, kan følgendeimidlertid fremhæves:Muslimernes Fællesråd, Mosaisk Trossamfund og Københavns Stiftgennemførte i 2011 i samarbejde med Købehavns Kommune enplakatkampagne under temaet "Jøder, kristne og muslimer imodhadforbrydelser".”Din tro, min tro” er en indsats, som er udviklet af Københavns Stift isamarbejde med Mosaisk Trossamfund og Muslimernes Fællesrådmed støtte fra det tidligere Integrationsministerium. Der er tale om ettilbud til skoler, hvor et gæstelærerteam bestående af repræsentan-ter for islam, kristendom og jødedom går i dialog med eleverne om,hvad de tre trossamfund er fælles om, hvad der adskiller, og hvor-dan de forholder sig til forskellige emner. Integrationsministeriet støt-tede projektet ad tre omgange fra 2005, og Social- og Integrations-
2ministeriet er i dialog med projektet om videreudvikling af indsatsenog eventuel fornyet støtte.Dansk Institut for Internationale Studiers Afdeling for Holocaust ogFolkedrab (DIIS) udarbejdede i 2008 med støtte fra det daværendeIntegrationsministerium et undervisningsmateriale om antisemitisme,racisme og diskrimination. Undervisningsmaterialet er til folkeskole-elever og er gratis tilgængeligt for landets skoler. DIIS er – med støt-te fra den nuværende regering – i gang med at udvikle et nyt materi-ale, ”Forskellighed og fordomme”, som bygger videre på det tidligeremateriale og også vil sætte konkret fokus på antisemitisme.Hvert år den 27. januar markerer Danmark den såkaldte Auschwitz-dag – den officielle danske minde- og mærkedag for Holocaust ogandre folkedrab. Blandt formålene med Auschwitz-dagen er at sikre,at mindet om Holocaust og andre folkedrab bevares for kommendegenerationer som en advarsel om, at de forbrydelser, der er blevetbegået, aldrig må gentages, at fremme debat, formidling og under-visning om folkedrab og at arbejde for et demokratisk og tolerantsamfund uden fordomme og racisme. De aktiviteter, der omgiverAuschwitz-dagen, organiseres i regi af Undervisningsministeriet isamarbejde mellem adskillige ministerier, Institut for Menneskeret-tigheder og Dansk Institut for Internationale Studiers afdeling for ho-locauststudier (DIIS).
Endelig skal det anføres, at en stor del af de indsatser, der kan medvirke til,at jøder behandles med respekt i det danske samfund, har en mere bredtfunderet karakter. Det gælder dels generelle indsatser for at fremme med-borgerskab og inkluderende fællesskaber – i skoler, på arbejdsplader, i bo-ligområder m.v., dels målrettede tiltag til forebyggelse af ekstremisme, intole-rance og hadforbrydelser. I forbindelse med sidstnævnte henvises til besva-relsen af spørgsmål nr. 1 (SOU Alm. del).
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann