Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 6. november 2012stillet følgende alm. del spørgsmål nr. 80, som hermed besvares.UUI alm. del spørgsmål nr. 80:
14. januar 2013J.nr. 2012 - 1913
”Ministeren bedes oplyse, hvor mange EU-borgere, der studerer i Danmark, oghvor meget det koster det danske samfund.”Endeligt svar:
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet er der indhentet bidrag fra Ministeriet forForskning, Innovation og Videregående Uddannelser (Uddannelsesministeriet) ogKulturministeriet.Uddannelsesministeriet har oplyst følgende:”EU/EØS studerende i Danmark omfatter flere forskellige grupper. Der kan i denneforbindelse med fordel skelnes mellem internationale studerende fra EU/EØS landepå en hel uddannelse og studerende optaget på udenlandske videregående uddan-nelsesinstitutioner på udvekslingsophold ved danske institutioner.I 2010/11 var der 9.983 internationale studerende på en hel uddannelse fraEU/EØS-landene i Danmark og ca. 6.700 udvekslingsstuderende på korte ophold.Kilden til disse data er Uddannelsesministeriets beregninger på baggrund af datafra Danmarks Statistik samt økonomidata om udvekslingsophold af mindst tre må-neders varighedUddannelsesministeriet skønner, at nettotaxameterudgiften ved international stu-dentermobilitet for EU/EØS studerende på hele videregående uddannelser udgjordeca. 360 mio. kr. i 2010. Dette baseres på taxameterudgifterne til internationaleEU/EØS studerende på en hel videregående uddannelse modregnet:1. nettogodtgørelsen for nordiske studerende i forbindelse med den nordiskeoverenskomst og2. besparelsen forbundet med danske studerende, der tager en hel uddannelsei et andet EU/EØS-land og ikke modtager udlandsstipendium.Skønnet for udgifterne til internationale studerende på hele uddannelser i Danmarkvedrører taxameterudgifter, men inddrager ikke den samlede effekt af internationa-le studerende på samfundsøkonomien. En del af de internationale studerende over-går til det danske arbejdsmarked efter afsluttet uddannelse og bidrager bl.a. viaskatter og afgifter til den danske statskasse. Det er Uddannelsesministeriets vurde-
ring, at tiltrækningen af EU/EØS borgere til de danske universiteter medfører enforbedring af de offentlige finanser, også selvom den danske stat finansierer deumiddelbare uddannelsesudgifter.Ovennævnte skøn vedrører nettoudgifterne i relation til den internationale mobilitetfor hele uddannelser i EU/EØS-lande.Internationale studerende kommer også til Danmark som udvekslingsstuderende.Det er studerende, der er optaget på deres udenlandske hjeminstitution, men somkommer på et kortvarigt studieophold som gæstestuderende ved en dansk instituti-on via en aftale. Taxameterbevillingerne til udvekslingsstuderende fra udenlandskeinstitutioner på erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteter anslås tilat udgøre henholdsvis i størrelsesordenen 30, 80 og 190 mio. kr. årligt i årene2009-2011 (gennemsnittet for en treårig periode). Det bemærkes, at dette tal inklu-derer alle udvekslingsstuderende og ikke kun studerende fra EU/EØS-lande.Heroverfor står, at der bliver sparet taxameterudgifter for de danske studerende, derdeltager i videregående uddannelser i udlandet på kortvarige studieophold som ud-vekslingsstuderende.De videregående uddannelsesinstitutioner er forpligtet til at sikre balance i udveks-lingen af studerende.”Kulturministeriet har oplyst, at tilsvarende statistik for deres uddannelsesinstitutio-ner indgår i Uddannelsesministeriets opgørelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2