Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1172912_0001.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge - og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Udvalget for Udlændinge - og Integrationspolitik har i brev af 4. oktober 2012 stil-let følgende spørgsmål nr. 8 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Inger Støjberg (V).
1. november 2012J.nr.

Spørgsmål nr. 8:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorledes asylansøgere, der i medfør af den netopindgåede asylaftale får ret til at arbejde, vil indgå i henholdsvis netto-, brutto ogAKU-ledighedsstatistikkerne?”

Endeligt svar:

Med den nye asylaftale får en asylansøger mulighed for at tage ordinært arbejde ogflytte uden for asylcenteret, hvis den pågældende samarbejder med myndighederneom oplysning af sin asylsag og - ved afslag på asyl – om frivillig hjemrejse. Der erdog visse undtagelser, bl.a. asylansøgere, som begår kriminalitet og derved udvi-ses.For at indgå i den registrerede netto- og bruttoledighedsstatistik opgjort af Dan-marks Statistik skal man være ledig og modtage dagpenge eller være arbejdsmar-kedsparat kontanthjælpsmodtager, samt stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Eftergældende lov er asylansøgere hverken berettiget til at få kontanthjælp eller dag-penge og kan derved ikke indgå i netto- eller bruttoledigheden.Arbejdsløse i Arbejdskraftundersøgelsen (AKU-ledige) opgøres på baggrund af enkvartalsvis stikprøveopgørelse af 89.000 personer, der udtrækkes på baggrund afCPR-registeret. Ledige ifølge AKUen er ubeskæftigede personer, som ønsker at ar-bejde og aktivt har søgt arbejde inden for fire uger forud for den uge, hvor under-søgelsen finder sted, og som kan tiltræde et job inden for to uger. Da asylansøgereikke har et cpr-nummer, kan de derved ikke blive udtrukket til at indgå i AKU-statistikken.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen