Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1234173_0001.png
1234173_0002.png
1234173_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. april 2013Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2012-0032-0469587263
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 72 (UUI alm. del), som Udval-get for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministerenden 31. oktober 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneSchmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 72 (UUI alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og In-

tegrationspolitik:

”Kan ministeren bekræfte, at personer, der har en verserendeklagesag om afslag på familiesammenføring til Danmark, erafskåret fra at søge dansk visum, mens klagesagen verserer, ogkan ministeren i givet fald forklare, under hvilke omstændig-heder personen er afskåret fra at søge visum, og hvad der erbegrundelsen for denne praksis?”

Svar:

Justitsministeriet har udsendt et revideret notat om visumpraksis (notat af11. januar 2013), hvorefter der i videre omfang end tidligere kan meddelesvisum til ansøgere, der har verserende ansøgninger om opholdstilladelse iDanmark.Der kan således meddeles visum, hvis ansøgningen om opholdstilladelsevedrører ægtefællesammenføring, og Udlændingestyrelsen efter en gen-nemgang af sagen konkret vurderer, at det vil være ubetænkeligt at medde-le visum, mens sagen om ægtefællesammenføring verserer. Ægtefælle-sammenføringssagen må som minimum være så fremskreden, at det kanudelukkes, at visumansøgningen er indgivet med henblik på at omgå reg-lerne for opholdstilladelse, ligesom det må kunne udelukkes, at der er taleom et tvangs- eller proformaægteskab.Hvis oplysningerne i familiesammenføringssagen gør det betænkeligt atmeddele visum, eller hvis familiesammenføringssagen ikke er tilstrække-ligt fremskreden til, at det er muligt at foretage vurderingen heraf, medde-les der som udgangspunkt afslag på visum.Som led i behandlingen af en ansøgning om ægtefællesammenføring ind-går bl.a. en vurdering af, hvorvidt der synes at være tale om et tvangsægte-skab. Denne vurdering indgår ikke i behandlingen af en visumansøgning,og man ønsker derfor ikke, at den tvungne part i et tvangsægteskab kom-mer til Danmark og bor med sin ægtefælle, mens ansøgningen om familie-sammenføring verserer, og uden at udlændingemyndighederne således harhaft mulighed for at opdage eventuel tvang.Endelig er den ovenfor beskrevne praksis begrundet i et hensyn til udlæn-dingemyndighedernes mulighed for at opdage proformaægteskaber. Hvisder er tale om et proformaægteskab, som danner grundlag for ansøgningen2
om ægtefællesammenføring, vil det vanskeliggøre udlændingemyndighe-dernes muligheder for at opdage dette, hvis den udenlandske part kan fåvisum til Danmark og dermed bo sammen med ægtefællen i en periode,inden undersøgelserne om proforma er tilendebragt.Hvis ansøgeren – efter at være meddelt afslag på visum – ligeledes medde-les afslag på ansøgningen om opholdstilladelse i Danmark, kan den pågæl-dende herefter indgive en ny ansøgning om visum til Danmark, og afslagetpå opholdstilladelse vil i den forbindelse ikke blive tillagt selvstændig ne-gativ betydning for visumsagen.Dog vil der som udgangspunkt blive meddelt afslag på visum, såfremt an-søgeren har fået afslag på en ansøgning om ægtefællesammenføring ellerfamiliesammenføring med en fast samlever under henvisning til reglerneom proforma og tvangsægteskaber.Der skal dog altid meddeles visum, hvis et afslag vil indebære en krænkel-se af Danmarks internationale forpligtelser, herunder Den EuropæiskeMenneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til respekt for familie-livet.
3