Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1186484_0001.png
1186484_0002.png
1186484_0003.png
1186484_0004.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
29. november 2012Asyl og VisumHelene Bendtsen2012-0032-0459550283
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 66 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 30. oktober 2012. Spørgsmålet har tidligere været stillet efterønske fra Zenia Stampe (RV) i folketingsåret 2011-2012, jf. UUI alm. delspm. 466.
Morten Bødskov/Christina Toftegaard Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 66 fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integra-tionspolitik (Alm. del):”I forlængelse af UUI alm. del – svar på spørgsmål 391 bedesministeren redegøre for, hvor mange uledsagede mindreårigeudlændinge, der i 2011 og 2012 har fået afslag på opholdstilla-delse som uledsagede mindreårige. Herunder bedes ministerenredegøre for, hvor mange af disse der henholdsvis er blevethjemsendt eller stadig opholder sig i Danmark med henblik påhjemsendelse. Ministeren bedes samtidig redegøre for frem-tidsprognoserne for hjemsendelse, herunder for forpligtelserneover for de uledsagede mindreårige, når de er fyldt 18 år.”Svar:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet anmodet hen-holdsvis Udlændingestyrelsen og Rigspolitiet om en udtalelse.Udlændingestyrelsen har oplyst følgende om antallet af meddelte afslag påasyl, jf. udlændingelovens § 7, og opholdstilladelse som uledsaget mindre-årig, jf. udlændingelovens § 9 c, stk. 3, til uledsagede mindreårige udlæn-dinge i 2011 og 2012:Antal afslag på asyl efter udlændingelovens § 7MyndighedUdlændingestyrelsenFlygtningenævnet201199912012*2118
Antal afslag på opholdstilladelse som uledsaget mindreårig efter udlændingelovens §9 c, stk. 3, nr. 2:MyndighedUdlændingestyrelsenDet tidligere Integrationsministerium (til og med 2. okto-ber 2011) og Justitsministeriet2011582012*18
31
43
*Vedr. perioden 1. januar - 31. august 2012 og er opgjort på baggrund af løbende registreringer i udlændingere-gistret pr. den 1. september 2012.Den samme person kan optræde med flere afgørelser hos de enkelte myndigheder og/eller de enkelte bestem-melser. Ligeledes kan den samme person optræde flere gange hos forskellige myndigheder, således ved afslag iførste instans, hhv. klageinstansen. Endvidere kan der optræde personer i opgørelsen, som efterfølgende er med-delt opholdstilladelse efter en anden bestemmelse i udlændingeloven eller i anden instans.De statistiske oplysninger er behæftet med usikkerhed, da udlændingeregistret er opbygget som et journalise-rings- og sagsstyringssystem og ikke som et egentlig statistiksystem.
2
Der er ikke i den nævnte periode meddelt nogen afslag på opholdstilladel-se som uledsaget mindreårig uden forudgående asylsagsbehandling efterudlændingelovens § 9 c, stk. 3, nr. 1.Rigspolitiet har oplyst følgende om status vedrørende udsendelse af uled-sagede mindreårige udlændinge, der er meddelt endeligt afslag på asyl ogopholdstilladelse som uledsaget mindreårig:”I 2011 var der 281personer, der efter afslag på opholdstilla-delse som uledsagede mindreårige overgik til politiets udsen-delsesfase.En ud af de 28 personer er skønnet udrejst.27 personer opholder sig fortsat i Danmark, hvoraf 10 perso-ner aktuelt afventer Udlændingestyrelsens etablering af enforberedt hjemsendelse. For så vidt angår de resterende 17personer arbejder politiet på at skabe forudsætningerne for enudsendelse.I 2012 er der indtil videre 43 personer, der har fået afslag påopholdstilladelse som uledsagede mindreårige.Seks ud af de 43 personer er skønnet udrejst.37 personer opholder sig fortsat i Danmark, hvoraf fem perso-ner aktuelt afventer Udlændingestyrelsens etablering af enforberedt hjemsendelse, mens politiet for så vidt angår de re-sterende 32 personer arbejder på at skabe forudsætningernefor en udsendelse.Som det fremgår, er der således endnu ikke sket udsendelse afnogen af de ovennævnte personer, idet det dog samtidig be-mærkes, at sagerne i vid udstrækning omhandler uledsagedemindreårige fra Afghanistan. Rigspolitiet skal i den forbindel-se henvise til, at udsendelser til Afghanistan generelt er for-bundet med praktiske vanskeligheder. Der er således konstate-ret en øget sagsbehandlingstid i Afghanistan, der må antagesblandt andet at have sammenhæng med det stigende antal sa-ger, der forelægges. Dertil kommer, at det i visse regioner iAfghanistan aktuelt ikke er muligt at foretage identitetsfast-læggelse.”
I 2011 meddelte det tidligere Integrationsministerium og Justitsministeriet afslag på opholdstilladelse efter ud-lændingelovens § 9 c, stk. 3, nr. 2, til 31 uledsagede mindreårige. Heraf overgik 28 personer til politiets udsen-delsesfase, da 3 personer fik opholdstilladelse efter anden bestemmelse i udlændingeloven.
1
3
Justitsministeriet kan oplyse, at uledsagede mindreårige udlændinge, derskal udrejse af Danmark, bliver tilbudt en forberedt hjemsendelse. Formå-let hermed er at sikre de pågældende en veltilrettelagt og forsvarlig hjem-sendelse.En forberedt hjemsendelse er et tilbud, som den mindreårige kan vælge attage imod eller afvise. Imidlertid forudsætter gennemførelsen af en forbe-redt hjemrejse, at den uledsagede mindreårige reelt samarbejder om tilret-telæggelsen heraf i alle henseender, herunder afgiver de oplysninger, somer nødvendige for den praktiske gennemførelse af hjemsendelsen. Udlæn-dingestyrelsen har oplyst, at det er styrelsens erfaring, at langt hovedpartenaf de uledsagede mindreårige udlændinge, som vejledes om tilbuddet, til-kendegiver, at de ikke ønsker at tage imod dette.Den 1. januar 2011 trådte en række ændringer af reglerne om uledsagedemindreårige udlændinge i kraft, jf. lov nr. 1543 af 21. december 2010 omændring af udlændingeloven og integrationsloven (Revision af reglerne omuledsagede mindreårige udlændinge, m.v.), herunder i forhold til tilbuddetom forberedt hjemsendelse. Det betyder bl.a., tilbuddet kun omfatter ud-lændinge, der er indrejst som uledsagede mindreårige, hvis de pågældendefortsat er under 18 år, når der fastsættes en udrejsefrist for dem, og udrej-sen bliver aktuel. Ændringen omfatter alene uledsagede mindreårige ud-lændinge, der er indrejst i Danmark fra og med lovens ikrafttrædelsestids-punkt. Uledsagede mindreårige udlændinge, der er indrejst i Danmark førden 1. januar 2011, er fortsat omfattet af de tidligere gældende regler ogvil således – hvis de pågældende skal udrejse af Danmark – blive tilbudten forberedt hjemsendelse, uanset om de pågældende er fyldt 18 år på dettidspunkt, hvor der fastsættes en udrejsefrist, og udrejsen bliver aktuel.En udlænding, der efter den 1. januar 2011 er indrejst som uledsaget min-dreårig, men som på udrejsetidspunktet er over 18 år, er omfattet af de al-mindelige regler om økonomisk støtte ved frivillig hjemrejse, jf. udlæn-dingelovens § 43 a. Herefter kan der f.eks. ydes hjælp til en tilbagevendentil hjemlandet eller det tidligere opholdsland i form af mindre pengebeløb.
4