Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1292672_0001.png
1292672_0002.png
1292672_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
23. oktober 2013Kontoret for Internatio-nalt Udlændingesamar-bejdeSagsbeh: Anne RubergSagsnr.: 2013-0032-0915Dok.:907741
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 597 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 20. september 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Jacob Nygaard Waage
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 597 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Hvilke planer er der om at indføre visumfrihed for russiskestatsborgere, og hvordan vil en sådan ordning påvirke eksem-pelvis asyltilstrømningen?”

Svar:

Danmark har ingen aktuelle planer om at indføre almindelig visumfrihedfor russiske statsborgere.I 2007 indgik EU en aftale med Rusland om visumlempelser for visse ka-tegorier af personer. Aftalen fritager statsborgere med diplomatpas fra kra-vet om visum, og for visse andre personkategorier lemper aftalen kravenefor udstedelse af visum.Danmark er ikke omfattet af aftalen på grund af forbeholdet på området forretlige og indre anliggender, men Danmark har indgået en tilsvarende bila-teral aftale med Rusland i 2008. Denne aftale trådte i kraft den 1. oktober2009 og er fortsat gældende.Til orientering kan det bemærkes, at Europa-Kommissionen siden 2011har forhandlet med Rusland om en revision af visumlempelsesaftalen mel-lem EU og Rusland. Forhandlingerne sigter mod justeringer af den eksiste-rende visumlempelsesaftale, herunder en eventuel indførelse af visumfrita-gelse for personer med tjenestepas. For det tilfælde, at aftalen kommer tilat omfatte visumfritagelse for personer med tjenestepas, er der fra en ræk-ke EU-medlemsstaters side stillet krav om, at der skal indføres en rækkebeskyttelsesforanstaltninger vedrørende russiske tjenestepas. Den nærmereudformning af aftalen ligger således endnu ikke fast.Den reviderede visumlempelsesaftale mellem EU og Rusland vil også væ-re omfattet af det danske forbehold på området for retlige og indre anlig-gender. Danmark forventer dog at indgå en tilsvarende revideret bilateralvisumlempelsesaftale med Rusland.Det kan for en ordens skyld yderligere bemærkes, at EU og Rusland i de-cember 2011 med handlingsplanenCommon steps towards visa free short-term travel of Russian and EU citizenspåtog sig en række gensidige for-pligtelser om bl.a. dokumentsikkerhed, ulovlig migration og tilbagetagelseaf personer, der er bosiddende uden tilladelse, som hver af parterne skal2
opfylde, inden det besluttes, om der skal indledes forhandlinger om en af-tale mellem EU og Rusland om almindelig visumfritagelse.Generelt er det vanskeligt at forudsige udviklingen i antallet af asylansøge-re, idet det afhænger af mange forskellige faktorer såsom generelle sam-fundsforhold i modtagerlandet samt den politiske og økonomiske uro iomverdenen mv.
3