Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1289781_0001.png
1289781_0002.png
1289781_0003.png
Administrationsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
11. oktober 2013Budget- og planlæg-ningskontoretSagsbeh: Rasmus Friis BendtsenSagsnr.: 2013-0032-0908Dok.:901999
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 567 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 12. september 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jo-hanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 567 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren garantere, at de planlagte "effektiviseringer" påområder som "indkvartering og socialt netværk" og "sund-hedsbetjening" på asylcentre i regeringens finanslovsforslagfor 2014 (§ 11.51.22) ikke vil få negative konsekvenser forasylansøgernes levevilkår, herunder de særligt udsatte asylan-søgere, der bor på et omsorgscenter eller et børnecenter?”

Svar:

I foråret 2013 er der gennemført en omfattende analyse af indkvarterings-området med henblik på at identificere eventuelle muligheder for at sikreen mere effektiv drift, styring og organisering af indkvarteringssystemet.Analysen – der er gennemført med bistand fra McKinsey & Co. - identifi-cerer en række muligheder for at effektivisere driften, uden at det går ud-over kvaliteten af de pågældende ydelser. Blandt andet viser analysen, atden nuværende organisering og styring af asylcentrene kan tilrettelæggesmere effektivt og fleksibelt, således der kan ske en bedre kapacitetsudnyt-telse og omkostningseffektiv tilpasning, når indrejsetallet/udrejsetallet lø-bende stiger/falder.Derudover viser analysen, at der kan ske en harmonisering af ydelsesni-veauet inden for den opgavevaretagelse, der er aftalt i kontrakterne medindkvarteringsoperatørerne. Dette er baggrunden for effektiviseringerne påområderne ”indkvartering og socialt netværk” samt ”sundhedsbetjening”.Analysens vurdering er bl.a., at der er store forskelle i normeringerne fordet personale, der tager sig af indkvartering og socialt netværk, og som ik-ke kan henføres til forskelle i opgavebelastning eller andre forskelle asyl-centrene imellem. Effektiviseringen implementeres således på dette områ-de, så der på tværs af operatører inden for den samme centertype er taleom samme antal netværksmedarbejdere pr. beboer.I forhold til sundhedsbetjeningen er det bl.a. analysens vurdering, at dermellem indkvarteringsoperatørerne er forskelle i organiseringen, som harbetydning for omkostningsniveauet. Der er således tale om, at nogle opera-tører bruger færre læger og flere sygeplejersker og benytter sig af lægetje-nester købt på timebasis i stedet for fastansatte læger.
2
Analysen anviser på denne måde metoder med henblik på implementeringaf de planlagte effektiviseringer, så effektiviseringerne ikke går ud overkvaliteten i ydelserne. Analysens resultater indgår i drøftelsen med ind-kvarteringsoperatørerne om den videre implementering af effektiviserin-gerne.
3