Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1284250_0001.png
1284250_0002.png
Folketingets Udvalg forUdlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300Fax. 3393 2518
Dato: 27. september 2013
E-mail [email protected]
MWW/ J.nr. 2013-6456
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-onspolitiks brev af 3. september 2013 følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 547 (UUI Alm.del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 547:”Udlændingestyrelsen har meddelt, at Nordjylland skal modtage 466 flygt-ninge til boligplacering og integration i 2014. De nordjyske kommuner hartradition for, at fordele disse efter en anden fordeling end den, som statenforeslår. Der er dog store udgifter forbundet med at modtage flygtninge, ogpå den baggrund bedes ministeren oplyse, om det er korrekt, at kommuner-ne kun opnår tilskud til disse beregnet ud fra den fordeling af flygtninge, somstaten lægger op til, og ikke den fordeling, som reelt finder sted på baggrundaf den aftale, som kommunerne indgår?”Svar:Det er ikke korrekt, at kommunerne opnår tilskud til udgifter forbundet medmodtagelsen af nyankomne flygtninge beregnet ud fra den fordeling af flygt-ninge, som staten lægger op til. Derimod ydes tilskud og refusion efter inte-grationsloven til den integrationsansvarlige kommune.Det er den kommune, hvori den nyankomne flygtning er folkeregistreret, somhar ansvaret for integrationsindsatsen over for den pågældende.Den kommune, som har integrationsansvaret, modtager først og fremmest etmånedligt grundtilskud på 2.521 kr. for hver flygtning eller familiesammenførtomfattet af integrationsprogrammet. Grundtilskuddet ydes i hele den treårigeintroduktionsperiode uafhængigt af, om den pågældende flygtninge ellerfamiliesammenførte modtager kontanthjælp eller er selvforsørgende. Grund-
2tilskuddet ydes til dækning af sociale merudgifter og generelle udgifter i for-bindelse med integrationsindsatsen.Herudover yder staten 50 pct. refusion af kommunernes udgifter til integrati-onsprogram inden for et rådighedsbeløb pr. helårsperson, som deltager iprogrammet, samt 50 pct. refusion af kommunernes udgifter til kontanthjælptil flygtninge og familiesammenførte omfattet af den treårige introduktionspe-riode.Endelig modtager den integrationsansvarlige kommune resultattilskud, så-fremt den nyankomne flygtning eller familiesammenførte udlænding kommeri ordinær beskæftigelse og/eller uddannelse, samt hvis den pågældendebestår danskuddannelsen inden for den treårige introduktionsperiode.
Annette Vilhelmsen/ Birgitte Olesen