Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1284180_0001.png
1284180_0002.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. september 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean E. Hørdum-AxelsenSagsnr.: 2013-0032-0888Dok.:889031
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 544 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justits-ministeren den 3. september 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 544 (Alm. del) fra Folketingets Udvalget for Udlændin-

ge- og Integrationspolitik:

”Er gruppen Kaldet til Islam og/eller personer tilknyttet grup-pen involveret i krigen i Syrien, herunder tilknyttet terrororga-nisationer, har gruppen eller personer tilknyttet gruppen frem-sat konkrete trusler, opfordringer til vold mm., og giver detteanledning til et forbud med udgangspunkt i grundlovens be-stemmelse?”

Svar:

Justitsministeriet kan ikke inden for rammerne af en folketingsbesvarelseoplyse om enkeltpersoners eller grupperingers involvering i kamphandlin-gerne i Syrien, herunder disses tilknytning til kendte terrororganisationer.Tilsvarende gør sig gældende for enkeltpersoners og grupperingers frem-sættelse af ”konkrete trusler, opfordringer til vold mm.”.Justitsministeriet kan imidlertid henvise til, at Politiets Efterretningstjene-ste til stadighed har fokus rettet mod grupper og personer i Danmark, derbekender sig til alle former for voldelig ekstremisme. Samtidig rådgiverefterretningstjenesten kommuner, politikredse og andre lokale aktører ombl.a. radikalisering og voldelig ekstremisme. På den måde er myndighe-derne bedre i stand til at forebygge og sætte ind over for radikalisering pået tidligt stadie.Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at chefen for Politiets efterretnings-tjeneste har udtalt, at efterretningstjenesten er meget opmærksom på depersoner, der rejser til Syrien for at deltage i kamphandlingerne, og at tje-nesten løbende vurderer, om der eksempelvis er grundlag for at retsforføl-ge de pågældende. Det gælder naturligvis også, når de pågældende vendertilbage til Danmark.Om adgangen til at opløse foreningen Kaldet til Islam kan Justitsministeri-et i den forbindelse oplyse, at ministeriet ikke er i besiddelse af oplysnin-ger, der giver anledning til at overveje, om det bør undersøges, om der ergrundlag for at søge foreningen opløst ved dom efter grundlovens § 78,stk. 2.
2