Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1282263_0001.png
1282263_0002.png
Folketingets udvalg for udlænding- og integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 20. september 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ATH/ J.nr. 2013-6134
Under henvisning til Folketingets udvalg for udlænding- og integrati-onspolitiks brev af 26. august 2013 følger hermed social-, børne- ogintegrationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 525 (UUI Alm.del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 525:”Ministeren bedes kommentere artiklen fra Den Korte Avis d. 19. august2013 "Tre Vollsmosebøller kommer til at koste Odense Kommune over nimillioner kroner" samt oplyse, om socialforvaltningen i Odense har benyttetmuligheden for at gøre brug af forældrepålæg over for de pågældende fami-lier?http://denkorteavis.dk/2013/tre-vollsmoseboller-kommer-til-at-koste-odense-kommune-over-ni-millioner-kroner/”
Svar:Jeg mener, at sager såsom den i Vollsmose d. 23. maj 2013 viser, hvor vig-tigt det er, at forebyggelsen af kriminalitet blandt unge forstærkes, så deunge ikke udvikler en kriminel adfærd.For unge med særlige behov fremgår det klart af serviceloven, at kommu-nerne er forpligtede til at give udsatte børn og unge den støtte, de har behovfor. Det vil sige, at kommunerne skal vurdere, hvilket behov det enkelte barneller ung har, og iværksætte en støtte, der imødeser dette behov. Det bedsteer naturligvis, hvis man kan gribe ind tidligt og forebygge, at børnene ellerderes familier får det så svært, at anbringelse på f.eks. en døgninstitution ernødvendigt.Jeg anser forældrepålægget som et socialfagligt redskab, der i nogle sagerkan sikre, at børn og unge får et hensigtsmæssigt udviklingsforløb. Det er et
2
redskab, der skal bruges, når kommunerne vurderer, at det er det rigtige atgøre i forhold til den enkeltes behov.Ifølge den kommunale styrelseslov har jeg som minister mulighed for at ind-hente oplysninger fra en kommune om kommunens dispositioner i enkeltsa-ger, herunder også fortrolige og personfølsomme oplysninger, hvis anmod-ningen om oplysningerne er sagligt begrundet.Jeg vurderer ikke, at der med artiklen foreligger oplysninger, der betyder, atjeg som minister kan indhente oplysninger fra Odense Kommune om, hvor-vidt der er givet forældrepålæg i disse konkrete sager.
Annette Vilhelmsen/ Lise Stidsen Vandahl