Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1280147_0001.png
1280147_0002.png
1280147_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
13. september 2013Kontoret for Internatio-nalt udlændingesamar-bejdeSagsbeh: Morten Schaumburg-MüllerSagsnr.: 2013-0032-0861Dok.:872362
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 508 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 16. august 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlemaf Folketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Mette Johansen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 508 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere Amnesty-rapporten ”FrontierEurope: Human Rights abuses on Greece’s border with Tur-key” (UUI alm. del bilag 133) og oplyse, hvordan den danskeregering vil arbejde for at sikre, at de græske myndigheder ik-ke tvangsudsender asylansøgere, inden de har fået en individu-el og fair asylsagsbehandling, at ingen asylansøgere refouleresfra Grækenland til menneskerettighedskrænkelser, og at even-tuelle frihedsberøvelser af asylansøgere sker efter internatio-nalt anerkendte standarder.”

Svar:

Det er Grækenlands ansvar at sikre, at landets asyl- og modtagesystem erforsvarligt. Det indebærer bl.a., at grundlæggende rettigheder skal respek-teres og EU-rettens bestemmelser overholdes. Hvis en medlemsstat for-modes at handle i strid med EU-retten, kan EU-Kommissionen indlede enovertrædelsesprocedure, der kan føre til, at sagen indbringes for EU-Domstolen. Tilsvarende vil spørgsmålet om en medlemsstats overholdelseaf grundlæggende rettigheder kunne indbringes for Den Europæiske Men-neskerettighedsdomstol.Grækenland vedtog i august 2010 en national handlingsplan for asyl ogindvandring på baggrund af et betydeligt migrationspres på landets ydregrænser. Handlingsplanen lagde bl.a. op til en modernisering af procedu-rerne for registrering af udlændinge, omstrukturering af asylsagsbehand-lingen og effektivisering af udsendelsesprocedurerne. Hertil kom en mo-dernisering af eksisterende og etablering af nye modtagefaciliteter, herun-der for sårbare grupper og mindreårige.EU-Kommissionen har i en rapport til Rådet (retlige og indre anliggender)fra oktober 2012 givet udtryk for, at de hidtidige tiltag på asyl- og modta-geområdet har resulteret i en positiv udvikling i Grækenland, selvom derfortsat kan peges på en række mangler ved asyl- og modtagesystemet.På det uformelle rådsmøde (retlige og indre anliggender) den 17.-18. janu-ar 2013 præsenterede Grækenland en revideret national handlingsplan, derbl.a. har fokus på at forbedre modtageforholdene, videreføre den påbe-gyndte reform af asylsagsbehandlingen og nedbringe antallet af verserendeasylsager. Handlingsplanen indeholder konkrete mål og tidsfrister med2
henblik på at sikre fremdrift og give et klart billede af, hvor langt man ernået med gennemførelsen.Ifølge Amnesty-rapporten ”Frontier Europe: Human Rights abuses onGreece’s border with Turkey” (2013) overholder de græske myndighederpå en række områder ikke grundlæggende rettigheder eller EU-rettens be-stemmelser. Det gælder bl.a. i forhold til princippet om non-refoulement,anvendelsen af lukkede faciliteter og kollektive udsendelser uden en indi-viduel vurdering af de pågældendes beskyttelsesbehov.Situationen i Grækenland på asylområdet følges tæt af EU. Situationen erregelmæssigt genstand for drøftelser på ministerniveau, senest på rådsmø-det (retlige og indre anliggender) den 6.-7. juni 2013. Derudover afholderEU-Kommissionen løbende møder, hvor embedsmænd og eksperter framedlemsstaterne følger gennemførelsen af handlingsplanen. Danmark eren aktiv deltager i disse møder.Udover de økonomiske midler, som er allokeret til Grækenland gennemDen Europæiske Flygtningefond, har EU taget konkrete skridt til styrkelseaf det græske asyl- og modtagesystem. Disse aktiviteter koordineres afEU’s asylstøttekontor (EASO), der på anmodning kan bistå medlemssta-terne. EASO og Grækenland indgik i april 2011 en aftale om bistand. EA-SO har under denne aftale, der udløb i marts 2013, indsat mere end 65asylstøttehold bestående af nationale eksperter med henblik på at opbyggeGrækenlands asyl- og modtagesystem. Danske eksperter har været udstati-oneret i Grækenland gennem EASO.En ny aftale mellem EASO og Grækenland, som dækker perioden fra april2013 til udgangen af 2014, blev indgået i marts 2013. Den nye aftale foku-serer bl.a. på uddannelse af personale i de tre nyetablerede asylmyndighe-der og i den særlige taskforce, der skal stå for afviklingen af sagspuklernefor så vidt angår verserende asylsager, samt forvaltningen af EU-midlerøremærket til asylområdet. EASO forventer at indsætte omkring 55 asyl-støttehold i Grækenland i aftalens løbetid.
3