Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1276745_0001.png
1276745_0002.png
1276745_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. september 2013Asyl- og VisumkontoretAnne-Marie Træholt2013-0032-0847860567
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 501 (Alm. del), som Udvalgetfor Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den2. august 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Folketin-get Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 501 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt det er korrekt, somdet fremgår af Berlingske side 14 den 2. august 2013, at USA'smest eftersøgte person, Edward Snowden, har fået politisk asyli Rusland i mindst ét år, herunder besvare følgende:– Er det tidsbegrænsede asyl en følge af særlig russisk lovgiv-ning eller en følge af internationale konventioner?– Hvordan er Edward Snowdens retsstilling, når det tidsbe-grænsede asyl udløber, og kan han efter udløbet af det tidsbe-grænsede asyl udvises til f.eks. USA?– Er det normalt i Rusland at tildele tidsbegrænset asyl, ogkender ministeriet til andre lande, der anvender tidsbegrænsetasyl, i givet fald hvilke?

Svar:

Justitsministeriet har ikke kendskab til de russiske myndigheders behand-ling af den konkrete sag eller i øvrigt til russisk asyllovgivning.Til brug for besvarelsen har Justitsministeriet indhentet en udtalelse fraUdenrigsministeriet, der på baggrund af oplysninger, der er offentligt til-gængelige, herunder fra de russiske udlændingemyndigheders hjemmeside,bl.a. har oplyst:”Edward Snowden fik ifølge hans advokat Anatoly Kucherenaden 6. august tildelt midlertidigt ophold på 1 år i Rusland. Til-delingen af det midlertidige ophold skete på grundlag af afgø-relse fra den Føderale Migrations Tjeneste (FMS) om at tildeleSnowden ”tidsbegrænset asyl”.Ifølge FMS’ hjemmeside beskrives tidsbegrænset asyl-statussom: ”en art ’humanitær status’ eller udsat udvisning”. Beslut-ning om tildeling af denne status sker ved ansøgning til FMS –blanketter findes på deres hjemmeside – og træffes administra-tivt med hjemmel i russisk lov nr. 274 af 09.04 2001, artikel 12(om tildeling af midlertidigt asyl på Den Russiske Føderationsterritorium). Sagsbehandling angives til at kunne tage op til 3måneder, og status kan kun tildeles for 12 måneder. Ved udløbaf de 12 måneder kan status forlænges med yderligere 12 må-neder. Der ses ikke at være et loft over mulighederne for for-længelse. Efter tildeling af status og efterfølgende tildeling afopholdstilladelse svarende til tidsrummet for midlertidig asyl-status, har modtageren fri bevægelighed på Den Russiske Fø-derations territorium og ret til at arbejde i den angivne periode.
2
Russiske myndigheder har i Snowden-sagen fastholdt, at der ertale om en administrativ beslutning, ligesom præsidentenstalsmand har gjort det samme. Til sammenligning kan politiskasyl-status kun gives ved præsidentielt dekret. Den sidste vari-ant er tildeling af flygtningestatus, der som midlertidig asyl-status, tildeles af FMS i henhold til lov om flygtninge.”Justitsministeriet er ikke bekendt med, om andre lande har regler svarendetil de russiske.
3