Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1280366_0001.png
1280366_0002.png
1280366_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:13. september 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-0845Dok.:856721
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 498 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 30. juli 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske framedlem af Folketinget Karina Lorentzen Dehnhardt (SF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 498 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre detaljeret for udvisningssagenvedr. den 24-årige russiske mand fra Vejle Artour Trofimov,herunder for de fejl, der tilsyneladende er blevet begået undersagsbehandlingen af den pågældendes sag. Derudover bedesministeren redegøre for, hvorfor afgørelsen om udvisning blevændret i sidste øjeblik og endelig, hvilke overvejelser sagengiver anledning til om sagsbehandlingen af udvisningssagergenerelt.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingenævnet, der har oplyst følgende:”Udlændingenævnet kan generelt oplyse, at Udlændingenæv-net i de tilfælde, hvor en ansøger har fået afslag på opholdstil-ladelse fra Udlændingestyrelsen eller Styrelsen for Fastholdel-se og Rekruttering, og hvor ansøger klager rettidigt, tager stil-ling til, hvorvidt klagesagen kan tillægges opsættende virk-ning, dvs. om ansøgeren lovligt kan opholde sig i Danmarkunder klagesagens behandling i Udlændingenævnet.Modtager Udlændingenævnet – efter den første stillingtagentil, om klagen tillægges opsættende virkning – en ny anmod-ning om, at klagesagen tillægges opsættende virkning, vil Ud-lændingenævnet i alle sager, hvor en sådan anmodning frem-sættes, på ny tage stilling til spørgsmålet og foretage en fornyetvurdering af sagens samlede omstændigheder, herunder vil Ud-lændingenævnet se på, om der foreligger nye oplysninger påsagen, eller om der er fremsendt yderligere dokumentation tilsagen.I det omfang der sker sagsbehandlingsfejl hos udlændinge-myndighederne vil myndigheden i forhold til den konkrete sagrette op herpå, så snart fejlen konstateres. Har der været taleom en uberettiget begunstigende retsakt, indgår det i vurderin-gen af sagen, om ansøgeren må anses for at have fået en beret-tiget forventning til fortsat at kunne opholde sig lovligt her ilandet. Meddeles der fejlagtigt opholdstilladelse, idet oplys-ninger, som dokumenterer, at betingelsen for opholdstilladel-sen som medfølgende familie ikke længere er opfyldt, overses,og det således først i forbindelse med næste anmodning omforlængelse af opholdstilladelsen konstateres, at betingelsernefor opholdstilladelse som medfølgende familie ikke er opfyldt,rettes der op herpå. Dette uanset at opholdstilladelsen tidligereer blevet forlænget på et fejlagtigt grundlag, da opholdstilla-2
delsen – så længe den er meddelt tidsbegrænset – løbende vilkunne inddrages eller nægtes forlænget.Sagsbehandlingsfejl kan endvidere give anledning til, at eksi-sterende procedurer mv. gennemgås, ændres eller igen bringesi erindring, i det omfang det vurderes relevant for den generel-le kvalitet i sagsbehandlingen.Udlændingenævnet kan overordnet bemærke, at Udlændinge-nævnet ikke nærmere kommenterer verserende personsager.”Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at spørgsmål om opholdstilladel-se på baggrund af beskæftigelse og studier mv. samt spørgsmål om opholdsom medfølgende familie til personer, der meddeles opholdstilladelse påbaggrund af beskæftigelse og studier mv., hører under Beskæftigelsesmini-steriets område.Justitsministeriet har derfor indhentet en supplerende udtalelse fra Beskæf-tigelsesministeriet, der på baggrund af en udtalelse indhentet hos Styrelsenfor Fastholdelse og Rekruttering har oplyst følgende:”I det omfang der sker sagsbehandlingsfejl hos styrelsen, vilmyndigheden i forhold til den konkrete sag rette op herpå. Så-fremt en udlænding har modtaget en uberettiget begunstigenderetsakt grundet en sagsbehandlingsfejl, vil styrelsen tage stil-ling til, hvorvidt udlændingen har en berettiget forventning omfortsat at have et opholdsgrundlag i Danmark.Styrelsen undersøger ved en ansøgning om forlængelse af op-holdstilladelse, hvorvidt de løbende betingelser for opholdstil-ladelsen har været overholdt og fortsat er overholdt. En udlæn-ding, der ikke opfylder de løbende betingelser, vil få sin op-holdstilladelse inddraget eller nægtet forlænget.Styrelsen vejleder i sine afgørelser om, at såfremt betingelser-ne for den meddelte opholdstilladelse ikke længere er opfyldt,vil udlændingen kunne miste sin ret til at opholde sig her i lan-det.”
3