Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1273707_0001.png
1273707_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. august 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
tra/J.nr. 2013-5578
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-onspolitiks brev af 19. juli 2013 følger hermed social-, børne- og inte-grationsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 493 (UUIalm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 493:”Ministeren bedes oplyse, hvor mange muslimske vuggestuer og børnehaverder er i Danmark.”
Svar:Jeg kan oplyse, at Social-, Børne- og Integrationsministeriet ikke løbenderegistrerer daginstitutioner efter deres idégrundlag. Ministeriet har såledesikke overblik over antallet af muslimske vuggestuer og børnehaver i Dan-mark.Jeg kan samtidig henvise til, at det efter dagtilbudsloven er muligt for privateleverandører at etablere og drive selvejende og udliciterede daginstitutionersamt privatinstitutioner med for eksempel et særligt idégrundlag eller enbestemt pædagogisk profil. Alle dagtilbud er dog - uanset hvilket idegrundlagm.v. de drives efter - forpligtet til at leve op til formålet for dagtilbud i dagtil-budsloven. Dette indebærer bl.a., at dagtilbuddene skal give børn medbe-stemmelse, medansvar og forståelse for demokrati. Dagtilbuddene skal somled heri bidrage til at udvikle børns selvstændighed, evner til at indgå i for-pligtende fællesskaber samt samhørighed med og integration i det danskesamfund.
2
Derudover fremgår det af loven, at retningslinjerne for optagelse af børn iprivatinstitutioner samt selvejende og udliciterede daginstitutioner med opta-gelseskompetence ikke må være i strid med almindelige retsprincipper, her-under lighedsprincippet og forbuddet mod at diskriminere på grund af race,køn, religion og lignende. Der må således ikke fastsættes retningslinjer, derudelukker grupper af børn fra optagelse i tilbuddene.Endelig vil jeg henvise til, at det er kommunalbestyrelsen, som er ansvarligfor dagtilbuddene i den enkelte kommune. Det er således også kommuner-ne, der forestår godkendelse af institutioner og fører tilsyn med, at tilbudde-ne lever op til en eventuel driftsaftale med kommunen samt til de krav, somstilles til dagtilbuddene fra centralt og kommunalt plan
Annette Vilhelmsen/ Dan Theolander Holmgreen