Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1281107_0001.png
1281107_0002.png
1281107_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:17. september 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Anne Marie WegersleffHansenSagsnr.: 2013-0032-0841Dok.:850221
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 488 (Alm.del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 19. juli 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske framedlem af Folketinget Martin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 488 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren oplyse, hvor mange af de i artiklen "Politietrydder op blandt tigger-turister" af 18. juli 2013 omtalte ud-lændinge, der er blevet udvist, og hvordan de forhindres i atrejse ind i Danmark, når der ikke er grænsekontrol?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:”Rigspolitiet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelsefra Københavns Politi, som har oplyst følgende:”Det omtales i artiklen, at Københavns Politi har sigtet 33 per-soner for betleri, og at de første gang får en advarsel, andengang en indskærpelse, og tredje gang vil blive anholdt ogfremstillet i dommervagten med begæring om varetægtsfængs-ling frem til dom for betleri. Det fremgår endvidere, at 3 af de33 personer har fået advarsler og indskærpelser og således vilblive anholdt og fremstillet i dommervagten, såfremt de pågri-bes igen. Det kan i den anledning oplyses, at ingen af perso-nerne pr. 6. august 2013 er pågrebet og sigtet 3. gang.Med hensyn til håndhævelse af indrejseforbud vil dette for dis-se personer ske på samme måde som for andre personer medindrejseforbud i forbindelse med den almindelige grænsekon-trol. Ved indrejse i Danmark fra lande uden for Schengensam-arbejdet er der paskontrol i lufthavnene, og ved indrejse iDanmark fra andre Schengenlande bliver der lejlighedsvis fo-retaget kontrol. Når udlændinge i øvrigt bliver antruffet af poli-tiet i Danmark i forbindelse med en politiforretning, foretagesder kontrol af, om pågældende opholder sig lovligt i landet.”Rigspolitiet kan supplerende oplyse, at det efter Udlændinge-styrelsens praksis som udgangspunkt er en forudsætning for attræffe afgørelse om administrativ udvisning i tilfælde af enEU/EØS-statsborgers aktive tiggeri eller lignende ordensmæs-sige overtrædelser, at EU/EØS-statsborgeren 3 gange er grebetheri. Københavns Politi forelægger derfor normalt først sagenfor Udlændingestyrelsen med henblik på en afgørelse om ad-ministrativ udvisning, når denne forudsætning er opfyldt.””Justitsministeriet har endvidere indhentet en udtalelse fra Udlændingesty-relsen, der har oplyst følgende:
2
”Københavns Politi, Udlændingegruppen, har oplyst, at politietikke har forelagt de i Ekstra Bladet den 18. juli 2013 omtaltesager for Udlændingestyrelsen med henblik på styrelsens stil-lingtagen til administrativ udvisning i medfør af udlændinge-loven.”
3