Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 579800039856614. november 2012
Hermed fremsendes besvarelse af det af Udvalget for Udlændinge- og Integrati-onspolitik i brev af 17. oktober 2012 stillede spørgsmål nr. 48 (alm. del). Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Johanne-Schmidt-Nielsen (EL).Spørgsmål:
J.nr. 2012-9128
Hvad vil det koste at afskaffe de gebyrer på udlændingeområdet, der er anført påhjemmesiden ”Ny i Danmark” under overskriften ”Oversigt over sagskategorier oggebyrsatser”http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/gebyr/om_gebyr/sagskate-gorier_gebyrsatser.htm?Der ønskes en opgørelse over omkostningerne ved afskaf-felse af hvert af de gebyrer på listen, der hører under beskæftigelsesministerensressortområde.Svar:
Gebyrerne på studie- og erhvervsområdet skal ses i sammenhæng med, at personer,der får opholdstilladelse på grund af studier eller arbejde i Danmark, også får mu-lighed for at dygtiggøre sig i uddannelsessystemet og får adgang til et attraktivt ar-bejdsmarked med relativt høje lønninger og gode vilkår i øvrigt.De danske myndigheder yder en service til de personer, der ønsker opholdstilladel-se på baggrund af studier eller arbejde i Danmark. De pågældende kan overordnetbetragtes som ressourcestærke, og det er derfor min holdning, at det er rimeligt atkræve gebyr for sagsbehandlingen.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har Styrelsen for Fastholdelse og Rekrutte-ring oplyst følgende:”På forslaget til finanslov for 2013 er der budgetteret med samlede gebyrindtægterpå ca. 70 mio. kr., jf. tabel 1.I nedenstående tabel 1 er de budgetterede gebyrindtægter fordelt på de forskelligesagstyper under Beskæftigelsesministeriets område. De budgetterede gebyrindtæg-ter er beregnet på baggrund af gebyrsatsen (2013-pl) og det forventede antal tilgåe-de gebyrpålagte sager i det enkelte år.
Tabel 1. Budgetterede Gebyrindtægter2013Sagstyper
Positivlisten & Beløbsordningen 1. gangKoncernsager 1. gangForskere 1. gangØvrige jobkortsager 1. gangJobkortområdet forlængelserGreencard 1. gangGreencard forlængelserLønarbejde & selvstændige 1. gangLønarbejde & selvstændige forlængelserMedfølgende familie 1. gangMedfølgende familie forlængelserStuderende 1. gangStuderende & forskere forlængelserAu pair & praktikanter 1. gangAu pair & praktikanter forlængelserI alt
2013
Indtægt (mio. kr.)
7,12,12,80,93,014,61,55,42,36,22,89,91,98,40,969,9
Kilde: FFL-2013Anm.: Oversigten over sagstyper i tabel 1 dækker over de i linket på hjemmesiden anførte sagstyper bortset fra re-ligiøse forkyndere, tidsubegrænsede sager og klagesager, da disse sagstyper henhører under Justitsministeriet.Oversigten indeholder ikke gebyrindtægter på klagesager og genoptagelsessager, da der ikke budgetteres medindtægter på disse sagstyper. Det vurderes, at de årlige gebyrindtægter fra klagesager og genoptagelsessagersamlet set udgør ca.0,5 mio. kr. Det skal i den sammenhæng bemærkes, at gebyret fra klagesager og genoptagel-sessager tilbagebetales, såfremt ansøger får medhold i klagen og/eller sagen genoptaget.
Med de på forslag til Finansloven for 2013 indarbejdede forudsætninger vil en af-skaffelse af gebyrerne på erhvervs- og studieområdet forventeligt medføre en årligomkostning på ca. 70 mio.kr., svarende til de manglende gebyrindtægter.Dertil kommer, at en afskaffelse af gebyrerne må forventes at medføre en stigning iantallet af ansøgninger og dermed stigende udgifter til sagsbehandling. Det er dogvanskeligt at skønne omfanget heraf. Baggrunden herfor er, at det vurderingen, atden nuværende gebyropkrævning bidrager til at sikre, at ansøgningerne i højeregrad end tidligere bygger på et reelt og seriøst grundlag.Endelig vil afskaffelse af gebyrer medføre straksafskrivning på de it-systemer, somer udviklet til administration af gebyrerne på udlændingeområdet.”Jeg har taget oplysningerne fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering til efter-retning.
Med venlig hilsen
Mette Frederiksen
2