Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1276737_0001.png
1276737_0002.png
1276737_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
3. september 2013Asyl- og VisumkontoretHelene Bendtsen2013-0032-0832839888
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 468 (Alm. del), somUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmini-steren den 4. juli 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Rasmus Kieffer-Kristensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 468 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke kriterier der lægges tilgrund i en identifikationsproces vedrørende ofre for menne-skehandel, samt hvilke myndigheder der træffer endelig afgø-relse vedrørende identifikationen.”

Svar:

I sager om refleksionsperiode, jf. udlændingelovens § 33, stk. 14, vurdererUdlændingestyrelsen om en udlænding må formodes at være offer formenneskehandel. Udlændingestyrelsen tager ligeledes stilling til spørgs-målet om menneskehandel, hvis der f.eks. under behandlingen af en asyl-sag kommer oplysninger frem om dette.Udlændingestyrelsen har på forespørgsel fra Justitsministeriet oplyst, at deindikationer, som styrelsen tillægger vægt ved vurderingen af menneske-handel, navnlig er følgende:-----------om der er en bagmand, som har rekrutteret, transporteret eller overførtudlændingen,om bagmanden har betalt og organiseret rejsen,om der er en bagmand, som har modtaget og huset udlændingen her ilandet,om udlændingen bor og arbejder samme sted og eventuelt er frihedsbe-røvet eller udsat for ulovlig tvang,om udlændingen er blevet tvunget til at rejse til Danmark,om udlændingen eller pågældendes familie er underlagt tvang,om udlændingen er i besiddelse af sit pas og andre identitetsdokumen-ter,om udlændingen er udsat for vold eller trusler her i landet,om udlændingen har gæld til sine bagmænd,om udlændingen frygter for repressalier efter sin hjemrejse, eller ved atkontakte myndighederne i sit hjemland, oghvad formålet med rekrutteringen er, herunder i praksis, om udlændin-gen udnyttes til prostitution eller tvangsarbejde.
I sager om sociale tilbud om støtte og hjælp til ofre for menneskehandel,der opholder sig i Danmark på lovligt grundlag, er det Center for Menne-skehandel under Ministeriet for Kirke og Ligestilling, som vurderer, ompersonen må formodes at være offer for menneskehandel.2
Ministeriet for Ligestilling og Kirke har på forespørgsel fra Justitsministe-riet oplyst, at Center for Menneskehandel ved sin vurdering navnlig læggervægt på, om personen er rekrutteret, transporteret, modtaget og huset af enanden part ved brug af bedrag, trusler, anvendelse af vold eller udnyttelseaf sårbar stilling med henblik på udnyttelse til anden parts egen vinding.Ydermere lægges der ved vurderingen vægt på de fastholdende faktorer ogtvingende omstændigheder ved udnyttelsesforholdet.
3