Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
28. oktober 2013Kontoret for Humanitærtophold og udsendelserSagsbeh: Thomas RasmussenSagsnr.: 2013-0032-0828Dok.:836059
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 466 (Alm. del), somUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmini-steren den 3. juli 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem affolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Pernille Breinholdt Mikkelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 466 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-
grationspolitik:
”Under henvisning til svaret på spørgsmål nummer 334 ønskesoplyst, om det er normal praksis og i overensstemmelse medreglerne, at Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere El-lebæk undlader at videregive oplysningen om en diagnose tilRigspolitiet, og om ministeren finder det hensigtsmæssigt, atIFFA Ellebæk i den konkrete sag får oplysningen om den psy-kiatriske diagnose 9. maj 2012, og at Rigspolitiet først 15. maj2012 fra den beskikkede advokat i forbindelse med et retsmødefår oplysning om diagnosen, uden at IFFA Ellebæk tilsynela-dende har gjort noget for at informere den politimyndighed,der har ansvaret for den tvangsmæssige udsendelse af den på-gældende.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bi-drag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst følgende:”Sundhedslovens kapitel 9 indeholder regler om blandt andetindhentelse og videregivelse af helbredsoplysninger til andenoffentlig myndighed. I denne sammenhæng er særligt § 43 omvideregivelse til andre formål end behandling relevant.Efter sundhedslovens § 43 kan videregivelse til anden offentligmyndighed for det første ske, hvis den pågældende har givetsamtykke til det.Videregivelse uden den pågældendes samtykke kan blandt an-det ske, når videregivelsen er nødvendig for berettiget vareta-gelse af en åbenbar almen interesse eller af væsentlige hensyntil patienten, sundhedspersonen eller andre.Direktoratet for Kriminalforsorgen har efter høring af Instituti-onen for Frihedsberøvede Asylansøgere Ellebæk oplyst, at detvil kunne være relevant for institutionen efter en konkret vur-dering at videregive helbredsoplysninger til Rigspolitiet vedrø-rende en person, som skal løslades. Om videregivelse kan ogbør ske, beror efter sundhedslovens bestemmelser på en heltkonkret vurdering i det enkelte tilfælde.For så vidt angår lægegruppens (Amnesty International) vurde-ring af den pågældendes psykiske tilstand, skal det bemærkes,at Institutionen for Frihedsberøvede Asylansøgere Ellebæk un-der indsættelsen løbende var opmærksom på den pågældendes2
psykiske situation, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 238 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrations-politik. Den pågældende blev således tilset af institutionenslæge og efterfølgende af psykiater. Institutionen søgte herefterkaution med henblik på psykiatrisk vurdering af den pågæl-dende på Hillerød Sygehus, men vurderingen på Hillerød Sy-gehus blev ikke effektueret, fordi den pågældende blev løsladt.Institutionen havde allerede på tidspunktet for orienteringenom lægegruppens (Amnesty International) vurdering af denkonkrete persons helbredsmæssige forhold den 9. maj 2012iværksat initiativer i forhold til den pågældendes psykiske situ-ation. Der henvises til besvarelsen af spørgsmål nr. 334 (Alm.del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrations-politik.Det fremgår af ovennævnte besvarelse af spørgsmål nr. 334, atRigspolitiet på baggrund af den beskikkede advokats anmod-ning af 21. maj 2012 om, at den pågældende blev tilset af enpsykiater, rettede henvendelse til sygeplejersken i Institutionenfor Frihedsberøvede Asylansøgere Ellebæk, som oplyste, atden pågældende allerede var blevet tilset af en psykiater. Detblev samtidig oplyst, at den pågældende psykiater havde ind-stillet udlændingen til indlæggelse på en psykiatrisk afdeling,men samtidig havde vurderet, at der ikke var behov for en akutindlæggelse, og at man derfor afventede, at der blev plads påen psykiatrisk afdeling. Direktoratet for Kriminalforsorgen hari den forbindelse bemærket, at der er tale om den under pkt. 2nævnte indlæggelse med henblik på vurdering på Hillerød Sy-gehus.Stillingtagen til, om der i den konkrete sag var behov for (for-ud for ovennævnte orientering den 21. maj 2012) at videregivehelbredsmæssige oplysninger til Rigspolitiet, herunder oplys-ning om lægegruppens (Amnesty International) vurdering af 9.maj 2012 af den pågældende, afventede således i første om-gang, at den pågældende blev vurderet på Hillerød Sygehus.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at man ikke fin-der grundlag for kritik af Institutionen Ellebæks dispositioner.”Justitsministeriet har noteret sig Direktoratet for Kriminalforsorgens udta-lelse, og ministeriet vil i forlængelse heraf indlede drøftelser mellem Di-rektoratet for Kriminalforsorgen og Rigspolitiet om styrkelse af samarbej-det vedrørende udlændinge, der er frihedsberøvet med henblik på tvangs-mæssig udsendelse.
3