Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1281419_0001.png
1281419_0002.png
1281419_0003.png
1281419_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
18. september 2013PolitikontoretLinda Björk Nielsen2013-0032-0816827918
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 455 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 26. juni 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Anne Berg Mansfeld-Giese
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 455 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes redegøre for, i hvor mange tilfælde identifi-cerede ofre for menneskehandel fra 2007 til 2012 har samar-bejdet med politi og anklagemyndighed.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten der har oplyst følgende:”1. Rigsadvokaturen har med henblik på at belyse, i hvilketomfang ofre for menneskehandel har samarbejdet med politietog anklagemyndigheden i forbindelse med den strafferetligeforfølgning af bagmændene, indhentet en udtalelse fra de poli-tikredse (Midt- og Vestsjællands Politi, Østjyllands Politi,Nordjyllands Politi og Københavns Politi), hvor der ifølge op-lysninger fra politiets sagsstyringssystem (POLSAS) har væretrejst sager, som i perioden fra 2007 til 2012 er blevet afgjortmed en fældende dom for overtrædelse af straffelovens § 262 aom menneskehandel.Midt- og Vestsjællands Politi, der har haft en enkelt sag, haroplyst, at sagen vedrørte en tiltalt, som i 2007 i byretten blevfundet skyldig i menneskehandel over for en kvinde. Under sa-gen samarbejdede ofret med politiet og anklagemyndigheden,idet hun afgav forklaring om menneskehandlen både ved et in-denretligt forhør og efterfølgende under hovedforhandlingen,hvor retten ved afgørelsen lagde ofrets forklaring til grund.Herudover har Østjyllands Politi behandlet en sag, som i 2009blev endelig afgjort i Vestre Landsret med en fældende domfor overtrædelse af straffelovens § 262 a. Politikredsen har op-lyst, at sagen vedrørte to tiltalte, der begge blev dømt for men-neskehandel begået over for to kvinder. Begge ofre samarbej-dede med politiet og anklagemyndigheden, idet de først afgavforklaring til politiet og efterfølgende gentog deres forklaringom menneskehandlen i retten, hvor de blandt andet navngavbagmændene.Nordjyllands Politi har også haft en sag, hvor der i den pågæl-dende periode er domfældt for menneskehandel. Politikredsenhar oplyst, at sagen vedrørte to tiltalte, der i 2012 i byrettenblev dømt for menneskehandel i relation til fire udenlandskekvinder. Der var rejst tiltale for menneskehandel begået overfor fem kvinder, der alle samarbejdede med politiet og ankla-gemyndigheden, idet de under efterforskningen afgav indenret-lige forklaringer. På tidspunktet for hovedforhandlingen var2
kvinderne udrejst af landet, og de afgivne forklaringer blev an-vendt som bevis i retten og førte til domfældelse af bagmæn-dene. Der skete dog frifindelse i relation til en af kvinderne,idet retten fandt, at denne kvindes forklaring og sagens oplys-ninger i øvrigt ikke kunne danne grundlag for domfældelse formenneskehandel.Københavns Politi har behandlet syv sager, hvor der i den på-gældende periode er domfældt for menneskehandel. Politikred-sen har oplyst følgende om sagerne:I to af sagerne, som blev afgjort i byretten i henholdsvis 2007og 2011, blev i alt fire tiltalte dømt for menneskehandel begåetover for flere kvinder. Flere af ofrene afgav indenretlige for-klaringer under sagen, men efter det oplyste forsøgte ofrene attilbageholde visse oplysninger om bagmændene. Ofrene sam-arbejdede således ikke fuldt ud med politiet og anklagemyn-digheden. Der forelå imidlertid andre beviser i sagen, herundertelefonaflytninger, som kunne danne grundlag for domfældel-se.I to andre sager, som blev afgjort i henholdsvis 2008 og i 2010,blev i alt 11 tiltalte fundet skyldige i menneskehandel begåetover for flere kvinder (en tiltalt blev dog alene dømt for men-neskehandel i relation til en enkelt kvinde, ligesom en tiltaltankede til landsretten, der i 2011 stadfæstede byrettens dom). Ibegge sager var der kun et enkelt offer, der samarbejdede medpolitiet og anklagemyndigheden. Disse to ofre afgav troværdi-ge forklaringer under sagen, og i den ene sag rejste offeret til-bage til Danmark fra Rumænien for at vidne under hovedfor-handlingen.I de tre sidste sager, som blev endeligt afgjort i henholdsvis2009, 2010 og 2011, blev i alt fem tiltalte dømt for menneske-handel begået over for i alt seks kvinder. Alle ofrene samar-bejdede med politiet og anklagemyndigheden. I den ene sagblev anmeldelsen indgivet af et af ofrene, ligesom alle ofrene ide tre sager afgav afklaring både til politiet og indenretligt. I toaf sagerne rejste ofrene fra deres hjemland tilbage til Danmarkfor at afgive forklaring under hovedforhandlingen, og rettenlagde ved bevisbedømmelsen afgørende vægt på disse vidne-forklaringer.

2.

Som det fremgår af det, der er anført under punkt 1, har of-rene i otte sager, hvor der er sket domfældelse for overtrædelseaf straffelovens § 262 a om menneskehandel, samarbejdet med– og i to sager i et vist omfang samarbejdet med – politiet oganklagemyndigheden. Ofrenes samarbejde har bestået i at afgi-ve forklaring til politiet og indenretligt før eller under hoved-forhandlingen om den menneskehandel, som de har været ud-sat for.3
Det bemærkes i øvrigt, at det indgår med betydelig vægt i an-klagemyndighedens vurdering af, om der er grundlag for at rej-se tiltale for overtrædelse af straffelovens § 262 a, om ofret ervillig til at afgive forklaring, idet ofrets forklaring om dentvang og udnyttelse, der har fundet sted, ofte vil være afgøren-de for rettens vurdering af, om der er tale om menneskehan-del.”
4