Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1276148_0001.png
1276148_0002.png
1276148_0003.png
1276148_0004.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
30. august 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Linda Björk NielsenSagsnr.: 2013-0032-0807Dok.:822601
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 449 (Alm. del), somFolketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet tiljustitsministeren den 25. juni 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 449 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Fængselsimam vil ik-ke udtale sig om, hvad han prædiker for muslimske fanger”,bragt på www.denkorteavis.dk den 21. juni 2013, og oplyse,om ministeren inden for få dage vil kræve, at samtlige imamer,som er tilknyttet kriminalforsorgen, kontrolleres af myndighe-derne med henblik på at sikre, at de ikke prædiker had modDanmark, Vesten, kvinder, jøder, homoseksuelle m.m. ellerprædiker om hellig krig, samt overbringe Folketinget svarenedissekontrollersnarestmuligt.http://denkorteavis.dk/2013/faengselsimam-vil-ikke-udtale-sig-om-hvad-han-praediker-for-muslimske-fanger/.”

Svar:

Som led i udmøntningen af flerårsaftalen for kriminalforsorgen for 2008-2011 har Direktoratet for Kriminalforsorgen gennem længere tid arbejdetmed at etablere regler for ansættelse af og tilsyn med religiøse forkyndere ifængsler og arresthuse.De kommende regler, som indebærer en grundig udvælgelse af de religiøseforkyndere, er med til at sikre, at den religiøse betjening, herunder forkyn-delsen, foregår på en sådan måde, at opgavevaretagelsen bidrager til atfremme et demokratisk livssyn og forebygge ekstremisme og radikalise-ring hos de indsatte. Reglerne forventes at træde i kraft inden for kort tid.Direktoratet har endvidere oplyst, at der på Københavns Fængsler skerTV-transmission af de gejstlige handlinger, som afholdes i fængslet. Opta-gelserne bliver udsendt til de indsatte, så de kan se de gejstlige handlingerpå cellens TV, hvis de ikke har mulighed for at deltage i gudstjenesten. PåKøbenhavns Fængsler er der såvel ved den folkekirkelige gudstjenestesom ved fredagsbøn personale til stede under ceremonierne. Gudstjenestenog fredagsbønnen afholdes på dansk, dog kan bønner og citater fra koraneni forbindelse med fredagsbønnen siges på arabisk.Direktoratet følger den internationale udvikling med hensyn til, om fængs-ler og arresthuse kan være arnesteder for radikalisering af indsatte og der-med udgøre en fare for det danske samfund. Direktoratet for Kriminalfor-sorgen har i den forbindelse oplyst, at efter direktoratets opfattelse er om-fanget af radikalisering i kriminalforsorgens institutioner yderst begrænset.
2
I en empirisk undersøgelse fra 2010 af etnisk minoritetsunge i KøbenhavnsFængsler ”Livshistorier og kriminalitet” fra Københavns Universitet, Detteologiske Fakultet, Center for Europæisk Islamisk Tænkning, konkluderesdet, at der ikke kan identificeres nogen religiøs-politisk radikalisering iKøbenhavns Fængsler, og at der ikke er noget, der peger i retning af, at derfinder radikalisering eller rekruttering til religiøse-politiske grupper sted.Som led i den tidligere regerings handlingsplan fra januar 2009 'En fællesog tryg fremtid – handlingsplan om forebyggelse af ekstremistiske hold-ninger og radikalisering blandt unge', har kriminalforsorgen sammen medPolitiets Efterretningstjeneste i 2012 gennemført et to dages kursus i emnet"Forebyggelse af radikalisering og voldelig ekstremisme". Kurset havdefokus på såvel venstre- som højreradikalisering samt religiøs radikalise-ring. Samtlige af kriminalforsorgens ca. 80 tjenestesteder (fængsler, ar-resthuse, pensioner og Kriminalforsorgen i Frihed) har deltaget. Målgrup-pen for kurset har været bred og omfattet fængselsbetjente, ledere, social-rådgivere mv. Der er i alt uddannet ca. 90 instruktører, dvs. 1-2 personerfra hvert tjenestested. Instruktørerne skal undervise alle personalegrupper,således at alle ansatte, som har kontakt med indsatte/klienter, opnår videnom radikalisering og ekstremisme.Det kan desuden oplyses, at kriminalforsorgen deltager i et EU-støttet pro-jekt ”Afradikalisering – Tilbage på sporet” (Deradicalisation – Back onTrack), som Social-, Børne- og Integrationsministeriet er tovholder for.Projektet, som varer fra maj 2011 til maj 2014, gennemføres i tæt samar-bejde mellem Social-, Børne- og Integrationsministeriet og kriminalforsor-gen. Projektets målgruppe er indsatte/klienter, som er tiltalt eller dømt ef-ter den danske terrorlovgivning, hvor forbrydelsen er sket på baggrund afofferets etnicitet, race, seksuelle orientering eller lignende, eller hvor detvurderes, at vedkommende er i risiko for et radikaliseringsforløb, der kanføre til kriminalitet relateret til ekstremisme. Projektet har til formål at ud-vikle og afprøve en mentorordning, som er særligt målrettet målgruppen.Det er forventningen, at mentorordningen kan bidrage til at forebyggefremtidig kriminalitet relateret til ekstremisme i målgruppen. Projektet ersom udgangspunkt målrettet udfordringer med højre- og venstreekstre-misme samt religiøs ekstremisme.Som det fremgår, er der via ovennævnte initiativer løbende fokus i krimi-nalforsorgen på at hindre radikalisering og ekstremisme blandt indsat-te/klienter, og det er Justitsministeriets opfattelse, at der dermed bliver ta-get de nødvendige forholdsregler for at undgå, at der ansættes religiøse3
forkyndere, som kan opildne til ekstremisme og radikalisering af indsatte. Iden forbindelse bemærkes, at hvis der måtte opstå en begrundet mistankeom, at en medarbejder i kriminalforsorgen begår strafbart forhold, skalforholdet anmeldes til politiet, som vil forestå den efterfølgende efter-forskning, hvor der vil kunne foretages straffeprocessuelle indgreb, herun-der f.eks. aflytning, hvis betingelserne herfor er opfyldt.
4