Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1267633_0001.png
1267633_0002.png
1267633_0003.png
1267633_0004.png
1267633_0005.png
1267633_0006.png
Det talte ord gælderGenerelle budskaber:Det er heller ingen hemmelighed, at Socialde-mokratiet historisk har været skeptisk over for, atman fratog forældrene børne- og ungeydelsensom sanktion for manglende overholdelse af etforældrepålæg.
Den bekymring er heller ikke svær at forstå. Forden sanktion, der er knyttet til forældrepålægget,erogskal væreden yderste konsekvens, hvis altandet fejler. Det er ikke målet med forældrepå-læggene at tage penge fra familierne. Målet er atfå forældrene til at ændre adfærd.
Forældrepålæggene en del af gældende ret. Ogder er lavet en evaluering, som viser, at der kanvære positive resultater ved at bruge forældre-pålæg – hvis det bruges i derigtigesager. Ogjeg vil gerne have udbredt erfaringerne i forholdtil, hvordan vi bruger forældrepålæg på den rigti-ge og respektfulde måde – og overfor de rigtigefamilier.
2
Evalueringerne viser, at de sagsbehandlere,som benytter forældrepålæg, vurderer, at brugenkan have en positiv indflydelse på at forbedrebarnets eller den unges fremmøde i dagtilbud ogskole. Og at det kan have en præventiv effekt,så det ikke er nødvendigt at trække i børne- ogungeydelsen.
Men naturligvis er forældrepålægget ikke et mi-rakel-middel, som skal bruges i alle sager. Forså får man ikke de ønskede resultater. Foræl-drepålæg skal bruges, når familierne godt kan –men ikke vil – påtage sig deres forældreansvar.Og her bør det bruges mere.
Med udspillet,Styrket forældreansvar i udsatte,nydanske familier,er jeg kommet med 6 heltkonkrete initiativer, som skal styrke integrations-indsatsen for udsatte, nydanske familier med fo-kus på forældreansvaret.
Det er særligt det ene af forslagene, som er lø-bet med al opmærksomheden. Men jeg er gladfor den opmærksomhed, fordi det har været medtil at sætte fokus på en vigtig problemstilling.
3
Men udspillets 6 initiativer skal ses i sammen-hæng:o1)Første element i forslaget er, at der skaliværksættes et styrket samarbejde med ny-danske forældre i daginstitutioner.Heltkonkret skal pædagogerne efteruddannesog opkvalificeres for at fremme deres for-ståelse for og kommunikation med de ny-danske forældre, så de i højere grad kanvære med til at knække den negative socia-le arv. Desuden skal der være et styrket fo-kus på at tackle og hjælpe traumatiseredefamilier.o2)Der skal iværksættes en tidlig og forebyg-gende forældreundersvisning.Vi vil udviklekonkrete undervisningsforløb, som kommu-nerne kan tilbyde nydanske forældre medbørn i dagtilbud eller indskolingstrinnet igrundskolen. Undervisningsforløbet vil bå-de fokusere på at understøtte forældrean-svaret, på hverdagsmestring og på at in-formere om rettigheder, pligter og normer iDanmark - særligt i forhold til børneopdra-gelse.
4
o3)Der skal ske en øget ansvarliggørelse afforældre i etniske minoritetsforeninger, kul-turforeninger og trossamfund.Vi vil etablereet tæt samarbejde med en række forenin-ger i forhold til konkrete sociale udfordrin-ger med svigtende forældreansvar og risi-koadfærd blandt nydanske børn og unge. Iinitiativet indgår konkrete undervisningsfor-løb og partnerskabsaftaler, som skal byggevidere på de ressourcer, som mange ny-danske forældre allerede har.o4)Der skal iværksættes forældreprogram-mer målrettet nydanske forældre.Regerin-gen vil arbejde for at udbrede forældrepro-grammerne – også til de socialt udsatte ny-danske familier. Forældreprogrammerneskal støtte forældrene og give dem konkre-te redskaber, de kan bruge i rollen somforældre, bl.a. i forhold til at sætte grænserog klare rammer for børnene.o5)Der skal iværksættes støtte til forældre tilradikaliseringstruede unge.Vi vil udviklesærligt tilrettelagte forløb, der skal giveforældrene konkrete redskaber til at indgå i
5
en mere konstruktiv dialog og relation medderes barn igen. Der vil desuden blive op-rettet netværk, hvor forældre i samme si-tuation kan støtte hinanden, diskutere di-lemmaer i forhold til børneopdragelse samtfå mere viden om de miljøer, som deresbørn færdes i.o6)Og så det sidste initiativ om at iværksætteen styrket brug af forældrepålæg over fornydanske familier.Der skal igangsættes etrejsehold, som bl.a. skal arbejde med debarrierer, der måtte være for brugen af for-ældrepålæg over for nydanske familier medkriminelle unge. Det kan for eksempel væremisforståelser eller berøringsangst. De go-de erfaringer fra de kommuner, som an-vender forældrepålæg, skal udbredes til deøvrige kommuner via rejseholdet.
Udspillet er et rigtig godt eksempel på, at denneregering ønsker at sætte helhedsorienteret indover for de integrationsudfordringer og socialeudfordring, vi har i Danmark.
6
Rettigheder og ansvar skal følges ad. Den en-kelte har et ansvar for at sørge for sit og sine ogfor at bidrage til fællesskabet. Og de, som af for-skellige årsager ikke er i stand til det, skal vi hol-de hånden under og hjælpe.