Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1267829_0001.png
1267829_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
3. juli 2013
Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har i brev af 20. juni 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 435 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
J.nr. 2013-4901

Spørgsmål nr. 435:

”Ministeren bedes kommentere sagen om Sundra Essien, der omtales i et indslagfra Radio 24syv (http://memo.radio24syv.dk/highlights/udsmidt-amerikaner/), ogoplyse, om det er ministerens opfattelse, at reglerne om greencard er fulgt i denkonkrete sag, og om reglerne fungerer efter hensigten.”

Endeligt svar:

Jeg har en forventning om, at Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering (SFR)naturligvis overholder reglerne, når den behandler ansøgninger om opholdstilladel-ser. Retssikkerhed er vigtig for regeringen. Derfor har vi oprettet et uafhængigtklagenævn for udlændinge, der søger opholdstilladelse i Danmark. Udlændinge,der får afslag på f. eks. ansøgning om greencard, har siden den 1. januar 2013 kun-net klage til Udlændingenævnet.SFR har oplyst følgende om reglerne:”Den primære betingelse for at få forlænget et greencard er, at ansøgeren har væreti beskæftigelse i 12 sammenhængende måneder op til afgørelsen om forlængelse.Hvis ansøgeren er blevet uforskyldt ledig højst tre måneder før, forlængelsesan-søgningen indgives, er det et krav, at ansøgeren har været i beskæftigelse i 12sammenhængende måneder før ledigheden.Den 17. juni 2013 ændrede SFR beregningen af, hvornår den periode et greencardkan forlænges for, skal regnes fra. Ændringen skete blandt andet på baggrund af envurdering af hensigtsmæssigheden ved styrelsens hidtidige praksis.Før ændringen tog styrelsen udgangspunkt i tidspunktet for meddelelsen af denførste tilladelse. Perioden, der kunne forlænges for, blev herefter lagt i umiddelbarforlængelse af det tidspunkt, hvor den oprindelige tilladelse udløb.Efter ændringen beregnes perioden fra det tidspunkt, styrelsen træffer afgørelse isagen. Ændringen betyder, at SFR’s sagsbehandlingstid ikke i sig selv får betyd-ning for udfaldet af sager, og at den periode, som et greencard kan forlænges for,ikke løber under sagens behandling.
På baggrund af den ændrede beregning gennemgik SFR de afslag, der hidtil vargivet på forlængelse af greencard. Den ændrede beregning havde betydning for ud-faldet i to sager, der derfor er genoptaget.”Jeg kan henholde mig hertil.Grundet reglerne om tavshedspligt kan jeg ikke her kommentere den konkrete sagnærmere. Såfremt spørgeren ønsker en redegørelse for den konkrete sag, skal jeghenvise spørgeren til at fremsætte spørgsmål herom med henblik på fortroligbesvarelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2