Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1175267_0001.png
1175267_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg
Økonomi- ogKoncernafdelingFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 43 (Alm. del):I brev af 15. oktober 2012 har udvalget efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 43:”Det fremgår af Finansministeriets Budgetoversigt 2 fra august 2012,side 35, at frafaldet på danskuddannelserne for voksne udlændinge er"relativt omfattende", og at "ca. 30 pct. af alle påbegyndte modulforløb idanskundervisning ikke fuldføres". Anser ministeren det for et problem,hvis en kursist afbryder et modulforløb, fordi vedkommende selv vurde-rer at have lært nok til at kunne klare sig i sin hverdag og på sin arbejds-plads?”Svar:Seneste opgørelse af frafaldet på danskuddannelserne - jf. svar på UUIspørgsmål 46 (Alm. del) - viser, at godt en tredjedel af samtlige uden-landske arbejdstagere og internationale studerende, som har påbegyndten danskuddannelse, ikke har bestået ét eneste modul i løbet af derestreårige uddannelsesret, samt at ca. en fjerdedel alene har bestået et en-kelt modulforløb.Det betyder, at knap to tredjedele af alle arbejdstagere og studerendealene har bestået et modul eller mindre i løbet af deres samlede uddan-nelsesret. Til sammenligning består ca. 58 pct. af flygtningene og de fa-miliesammenførte fire modulforløb eller mere i løbet af deres treårigeuddannelsesret, hvilket dog skal ses i sammenhæng med, at denne gruppei udgangspunktet harpligtog ikke blotrettil at deltage i danskuddannelse.Den lave gennemførelse blandt arbejdstagere mv. kan være udtryk for, atdet ordinære danskuddannelsestilbud overstiger den konkrete efterspørg-sel og ikke er tilstrækkeligt målrettet udenlandske arbejdstageres og stu-derendes behov.
07-11-2012
2Jeg synes, at dette tyder på, at danskuddannelserne kan tilrettelægges påen mere hensigtsmæssig måde, der i endnu højere grad end i dag sikrer etmålrettet og omkostningseffektivt tilbud til gruppen af udenlandske ar-bejdstagere, studerende og au pairer.
Med venlig hilsen
Christine Antorini