Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1268945_0001.png
Folketingets udvalgssekretariat ([email protected])Christiansborg1240 København K
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitikhar i brev af 18. juni 2013stilletmig følgende spørgsmål 426 alm. del efter ønske fra Martin Henriksen(DF),somjeg hermed skal besvare.Spørgsmål426”Vil ministeren sikre, at en hjemmehjælper ikke kan vælge at undlade at giveældreplejekrævende borgere hånden, hvis den måde, han vælger at udlæggesin tro på,tilsiger at han ikke må give kvinder hånden?”
Frederiksholms Kanal 211220 KøbenhavnPostboks 2123 Kwww.lige.dk1015 København Kwww.km.dkTelefon 2268 8565E-post [email protected]
MinisterenDato: 9. juli 2013J.nr.2013 – 556
Svar:Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet følgende bidrag fra so-cial- og integrationsministeren, som jeg kan henholde mig til:”I den sociale lovgivning er der lagt vægt på, at der tages hensyn til borgerensønsker, og at der skabes trygge rammer for levering af hjælpen.Det er vigtigt athuske på, at det er borgerens hjem, som hjemmehjælperen træder ind i – og atdet skal respekteres. Omvendt kan der ikke ses bort fra, at borgerens hjem ogsåer en arbejdsplads, og at hjemmehjælperen ikke må udsættes for diskriminati-on, hverken direkte eller indirekte. Det er således i strid med Lov om forbudmod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, hvis kommunen eller en andenarbejdsgiver tillader, at en borger kan ønske eller fravælge bestemte hjemme-hjælpere på baggrund af hjemmehjælpernes religiøse overbevisning.Det er en ledelsesmæssig opgave at sikre, at den enkelte hjemmehjælper udvi-ser den respekt for borgeren, som situationen kræver. Der er ikke behov for nylovgivning. Lovgivningen på det sociale område er så fleksibel, at der bør kunnefindes en løsning, der tilgodeser den ældre.”
Med venlig hilsenManu Sareen