Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:24. juni 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-0787Dok.:803158
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 415 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 7. juni 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 415 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Ministeren bedes redegøre for, om lovbemærkningerne tillovforslaget L 180 (folketingsåret 2011-12) (regler om tids-ubegrænset opholdstilladelse), punkt 3.6.2, hvor der står, at etuddannelsesforløb, "hvor en udlænding har afsluttet en gymna-sial uddannelse eller en erhvervsuddannelse", kan indgå i be-regningen af, hvorvidt en person lever op til kravet om at værei beskæftigelse eller under uddannelse, skal forstås på den må-de, at et forløb på en erhvervsuddannelse kun kan indgå, nårforløbet er afsluttet med et eksamensbevis, og at der såledesdiskrimineres mellem udlændinge, der tager en erhvervsud-dannelse, og udlændinge, der tager en akademisk uddannelse,hvor det fremgår af lovbemærkningerne, at der ikke stilles kravom, at uddannelsen er afsluttet med et eksamensbevis. I be-kræftende fald bedes ministeren oplyse, om det er regeringensintention, at der skal finde en sådan forskelsbehandling sted.”Svar:
Det er bl.a. en betingelse for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse, atudlændingen har været under uddannelse eller i ordinær beskæftigelse ellerudøvet selvstændig erhvervsvirksomhed i mindst tre år inden for de sidstefem år forud for meddelelsen af tidsubegrænset opholdstilladelse (beskæf-tigelseskravet), jf. udlændingelovens § 11, stk. 3, nr. 8.Ved beregningen af, om en udlænding har været under uddannelse i tre årinden for de seneste fem år, indgår et uddannelsesforløb her i landet, hvoren udlænding har afsluttet en gymnasial uddannelse eller en erhvervsud-dannelse, med den periode, hvor udlændingen har været optaget på uddan-nelsen, dog højst med den periode, som uddannelsen er normeret til, jf. §11, stk. 6, nr. 1.Har en udlænding været optaget på en videregående uddannelse her i lan-det, indgår uddannelsesforløbet med den fulde varighed af uddannelsesfor-løbet, jf. § 11, stk. 6, nr. 2.Gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser skal således være afslut-tet for at indgå i beregningen af beskæftigelseskravet, mens en videregå-ende uddannelse indgår med den fulde varighed af uddannelsesforløbet be-regnet på grundlag af det antal point, som udlændingen har opnået efter detfælleseuropæiske pointsystem (ECTS).
2
Baggrunden for, at der stilles krav om, at de gymnasiale uddannelser skalvære færdiggjort for at kunne indgå i beregningen, er, at de gymnasialeuddannelser er karakteriseret ved, at de giver adgang til at komme videre iuddannelsessystemet. De vil således typisk være adgangsgivende til en vi-deregående uddannelse, som senere hen kan føre til beskæftigelse.Med henblik på at sikre, at unge, som påbegynder en erhvervsuddannelse,bliver i uddannelsessystemet og færdiggør deres uddannelse, stilles der li-geledes krav om, at en erhvervsuddannelse skal være færdiggjort for atkunne indgå i beregningen af beskæftigelseskravet.Det bemærkes, at en udlænding over 18 år, der indgiver ansøgning omtidsubegrænset opholdstilladelse inden det fyldte 19. år, og som har været iuddannelse eller ordinær fuldtidsbeskæftigelse siden afslutningen af folke-skolen, ikke skal opfylde beskæftigelseskravet, jf. udlændingelovens § 11,stk. 10.
3