Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1268132_0001.png
1268132_0002.png
Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BAW/ J.nr. 2013-3720
Under henvisning til Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrati-onspolitik brev af 4. juni 2013 følger hermed social- og integrationsmi-nisterens endelige svar på spørgsmål nr. 412 (UUI Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 412:”Er ministeren enig med spørgeren i, at der er mange årsager til de omfat-tende uroligheder i Sverige, men at hovedårsagen er en for stor muslimskindvandring til Sverige, og mener ministeren, at disse erfaringer bør tænkesind i den danske udlændinge- og integrationspolitik?”
Svar:Jeg mener ikke at have grundlag for at udtale mig om årsagerne til de uro-ligheder i Sverige, som spørger henviser til. Jeg kan imidlertid oplyse, atiDanmark er regeringens politik over for alle former for samfundsnedbryden-de adfærd helt klar. Det er aldeles uacceptabelt, hvis der er personer ellergrupper af personer, som sætter sig ud over loven og gennem vold, brand-stiftelse og lignende skaber frygt og utryghed. Det skal der selvsagt slåshårdt ned på. Det er først og fremmest en politimæssig opgave, og regerin-gen har med flerårsaftalen for politiet og den forstærkede indsats mod ban-dekriminaliteten allerede taget initiativer, der bl.a. skal medvirke til at ned-bringe kriminaliteten ide særligtudsatte boligområder og dermed skabe meretryghed.Det er et vigtigt element heriat få stoppet fødekæden til kriminalitet. Det kræ-ver en vedholdende og sammenhængende social- og integrationsmæssigindsats ikke mindst i forhold til de nydanske børn og unge, som vokser op ide udsatte boligområder.Det handler bl.a. om at sikre kvaliteten i dagtilbudog skoler i de udsatte områder, så børn og unge får redskaberne til at klare
2
sig i det danske samfund og oplever, at der er et reelt og attraktivt alternativtil kriminalitet. Vi skal signalere, at det danske samfund også er for dem ogforventer noget af dem.Og endelig skal vi også have forældrene på banen. Det manglende foræl-dreansvar går som en rød tråd igennem mange af de problemer, som knyttersig til nydanske børn og unges integration i det danske samfund. Der er formange forældre, der ikke er i stand til at løfte det forældreansvar, som sam-fundet forventer, at man kan varetage.Det er baggrunden for, at regeringen nu har taget fat om denne del af pro-blemet og lanceret seks initiativer, som skal styrke forældreansvaret hosudsatte nydanske familier. Initiativerne skal bl.a. sikre et styrket samarbejdemellem familierne og dagsinstitutioner, en tidlig og forebyggende forældre-undervisning samt forældreprogrammer målrettet nydanske familier. Samti-digt vil regeringen styrke brugen af forældrepålæg i familier, hvor det ikke erevnen, men viljen som mangler. Ved at kommunerne i højere grad anvenderde eksisterende metoder over for nydanske forældre og supplerer disse medde nye initiativer, vil de have nogle stærke redskaber til brug i integrationsar-bejdet.
Karen Hækkerup/Karin Ingemann