Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1261566_0001.png
1261566_0002.png
Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. juni 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
BGN/ J.nr. 2013-3770
Under henvisning til brev af 6. juni 2013 fra Folketingets Udvalg forUdlændinge- og Integrationspolitik følger hermed social- og integrati-onsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 411 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
Spørgsmål nr. 411:”Vil ministeren oplyse, om den regel, der tidligere forhindrede danske homo-seksuelle i at indgå registreret partnerskab med deres udenlandske partner,når de ikke har folkeregisteradresse i Danmark, er afskaffet med det køns-neutrale ægteskab, så homoseksuelle udlandsdanskere nu kan blive gift iDanmark på lige fod med heteroseksuelle udlandsdanskere?”
Svar:Jeg kan oplyse, at reglen er ophævet fra den 15. juni 2012, hvor det frasamme dato blev muligt for to personer af samme køn at indgå ægteskab.Den regel, der henvises til i spørgsmålet, fremgår af lov om registreret part-nerskab. Loven er ophævet fra den 15. juni 2012. Der var tidligere et særligttilknytningskrav for indgåelse af registreret partnerskab. Tilknytningskravetmedførte, at registreret partnerskab kun kunne indgås i Danmark, hvis en afparterne havde bopæl her i landet og havde dansk statsborgerskab, ellerbegge parter havde haft bopæl her i landet i de sidste to år før registrerin-gen. Bopæl og statsborgerskab i en række andre lande (bl.a. de nordiskelande og Holland) blev sidestillet med bopæl i Danmark og dansk statsbor-gerskab.Ved indførelsen af ægteskab mellem to personer af samme køn er det sær-lige tilknytningskrav ikke videreført. To personer af samme køn kan såledesindgå ægteskab, hvis de opfylder de almindelige ægteskabsbetingelser uan-set, hvor parterne har bopæl. Det bør dog i den forbindelse nævnes, at detefter ægteskabsloven er en betingelse (både ved ægteskab mellem to per-
2
soner af samme køn og ved ægteskab mellem to personer af forskelligtkøn), at begge parter har ”lovligt ophold” i Danmark f.eks. på baggrund afdansk eller nordisk statsborgerskab, EU-borgerskab, visum eller andet lig-nende opholdsgrundlag.Jeg kan i øvrigt henvise til punkt 2.2. i L 106 – Forslag til Lov om ændring aflov om ægteskabs indgåelse og opløsning, lov om ægteskabets retsvirknin-ger og retsplejeloven og om ophævelse af lov om registreret partnerskab(Ægteskab mellem to personer af samme køn) fremsat den 14. marts 2012.
Karen Hækkerup/ Malene Vestergaard