Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:24. juni 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0032-0778Dok.:795094
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 404 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 30. maj 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 404 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Vil ministeren på baggrund af de indhøstede erfaringer medde nye familiesammenføringsregler, som trådte i kraft i 2012,som en administrativ forenkling med et vist økonomisk bespa-relsespotentiale overveje, om danskuddannelsernes modultestfremover kan erstatte den prøve i dansk på A1-niveau, som enfamiliesammenført udlænding skal bestå efter seks (ni) måne-ders ophold i Danmark, således at prøvedeltagerne kan beståden nødvendige prøve eller test nær deres bopæl og ikke behø-ver rejse til det ene sted i landet, hvor prøven afholdes, og vilministeren, hvis han ikke umiddelbart er indstillet på en æn-dring, evaluere den nuværende ordning?”Svar:
Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at den danskprøve på A1-niveau, som en udlænding senest 6 måneder efter tilmelding til folkeregi-steret eller meddelelse af opholdstilladelse skal bestå som betingelse for atblive familiesammenført med en ægtefælle eller fast samlever, jf. udlæn-dingelovens § 9, stk. 30, afholdes i Vestegnens Sprog- og Kompetencecen-ter i Glostrup.For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt danskuddannelsernes modul-test bør kunne erstatte danskprøven på A1-niveau, har Ministeriet for Børnog Undervisning oplyst følgende:”Modultest er udarbejdet og bruges som interne undervejstest iundervisningen på danskuddannelserne og er således ikketænkt som egentlige prøver, hvortil der knyttes rettigheder.Dette indebærer, at sikkerhedsforanstaltningerne omkring mo-dultest og deres afholdelse ikke vurderes at være tilstrækkeligetil, at modultest kan erstatte Danskprøve A1.Hvis modultestene fremover skulle erstatte Danskprøve A1,ville det således kræve, at sikkerhedsforanstaltningerne om-kring modultestene højnes betydeligt. Dette vil medføre engennemgribende ændring af både modultestmaterialet og mo-dultestsystemet, herunder blandt andet etablering af tilsyn iforbindelse med modultestning med henblik på at sikre en ens-artet prøveafholdelse landet over og en betydelig indskrænk-ning af sprogcentrenes fleksibilitet i håndteringen af modul-testmateriale for at minimere risikoen for, at materialet bliveroffentligt kendt.En sådan gennemgribende ændring vil således ske på bekost-2
ning af den udstrakte fleksibilitet, som modultestsystemet har idag, hvor de enkelte udbydere af danskuddannelse har viderammer for at fastlægge, hvordan og hvornår modultesteneskal tilrettelægges og afholdes. Denne fleksibilitet er centralfor modultestsystemet og udmønter sig i forskellig praksis hosde enkelte udbydere for så vidt angår de nærmere rammer formodultestningen (hyppighed, integrering i undervisningen aftestningen, involveret personale mv.).En ændring af modultestsystemet med henblik på, at modultestskal kunne træde i stedet for Danskprøve A1, vil såledesgrundlæggende ændre et velfungerende og fleksibelt modul-testsystem for den brede gruppe af kursister på danskuddannel-sen, der i dag aflægger modultest.”
3