Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1258287_0001.png
1258287_0002.png
1258287_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
10. juni 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0032-0775Dok.:790882
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 402 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 28. maj 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra MartinHenriksen (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 402 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Vil ministeren kommentere artiklen fra TV2’ hjemmeside den24. maj 2013 ”Islamisk prædikant: London-drabsmand er enhelt”. Herunder bedes ministeren vurdere risikoen for et tilsva-rende terrorangreb i Danmark, ikke mindst taget i betragtning,at den islamiske prædikant, der hylder London-drabsmandensom en helt, er åndelig leder for salifistgruppen ”Kaldet til Is-lam”?http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-68702888:islamisk-prædikant-londondrabsmand-er-en-helt.html”

Svar:

Det bemærkes indledningsvis, at regeringen naturligvis tager skarpt af-stand fra de ekstremistiske udtalelser, som der henvises til i spørgsmålet.Justitsministeriet kan i øvrigt henvise til, at chefen for Politiets Efterret-ningstjeneste efter drabet på den britiske soldat offentliggjorde følgendeudtalelse:”PET er i tæt kontakt med de britiske sikkerhedsmyndigheder efter drabet igår på en britisk soldat i London, og PET følger løbende de britiske myn-digheders efterforskning af sagen.Det er desværre ikke noget nyt fænomen – heller ikke i dansk sammen-hæng – at militært personel kan være mål for voldelige ekstremister, og atman i terrorhensigt søger at dræbe symbolske enkeltpersoner med enkle oglettilgængelige midler som f.eks. hånd- og stikvåben.Der har i de senere år været en tendens til, at militante islamistiske grupperopfordrer til planlægning og udførelse af enkle terrorangreb mod lettilgæn-gelige og ubeskyttede mål. Sådanne opfordringer vil kunne inspirere mili-tante islamister, der agerer selvstændigt, eller som har kontakt til internati-onale netværk.Det indgår ligeledes som et væsentligt element i den militante islamistiskeideologi og i militante islamistiske gruppers propaganda, at muslimer og is-lam krænkes som følge af internationale militære interventioner i bl.a. Af-ghanistan, og at en række vestlige lande og deres militære personel derforanses for legitime og prioriterede terrormål.”
Det bemærkes for god ordens skyld, at drabet i London ikke giver PolitietsEfterretningstjeneste anledning til en ændret vurdering af terrortruslen modDanmark. Det er således fortsat vurderingen, at der er en alvorlig terror-2
trussel mod Danmark, og at der også i Danmark er personer, som i terror-hensigt vil kunne søge at gennemføre drab på symbolske enkeltpersonerunder anvendelse af lettilgængelige våben.De relevante danske myndigheder, herunder forsvaret, er bekendt meddenne vurdering og træffer løbende de nødvendige sikkerhedsforanstalt-ninger.
3