Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1266714_0001.png
1266714_0002.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
28. juni 2013Asyl- og VisumkontoretHelene Bendtsen2013-0032-0767827066
Med henvisning til Justitsministeriets besvarelse af 27. juni 2013 afspørgsmål nr. 401 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Integrati-onspolitik, stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL), sendes hermed op-lysninger fra de finske udlændingemyndigheder, som ikke forelå på davæ-rende tidspunkt.Spørgsmål nr. 401 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Integrati-onspolitik lød således:”Under henvisning til ministerens besvarelse af UUI alm. del –samrådsspørgmål AL og AM, bedes ministeren redegøre forretstilstanden i de øvrige nordiske lande, for så vidt angår omdet forhold, at et offer for menneskehandel vælger at samar-bejde med politiet samt vidne mod bagmændene indgår i asyl-myndighedernes vurdering, hvis den pågældende person søgerasyl, samt i givet fald med hvilken vægt forholdet indgår i vur-deringen.”Ved besvarelsen fremsendtes oplysninger, som Justitsministeriet havdeindhentet fra de norske, svenske og islandske udlændingemyndigheder. Ju-stitsministeriet har nu endvidere modtaget oplysninger fra de finske ud-lændingemyndigheder og kan herefter oplyse følgende:

Finland

De finske myndigheder har oplyst, at eftersom grundlaget for at give asylundersøges i forhold til ansøgerens hjemland, har et samarbejde med poli-tiet eller afgivelse af vidneforklaring i Finland ikke i sig selv betydning forasylspørgsmålet.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Hvis en ansøger henviser til at have vidnet imod bagmænd, er det væsent-ligt, om ansøgeren vil være i fare i sit hjemland, og om den pågældendekan henvende sig til hjemlandets myndigheder for at få beskyttelse.En asylansøger, der er offer for menneskehandel, kan meddeles subsidiærbeskyttelse, selvom asylbetingelserne ikke er opfyldt (f.eks. i tilfælde afforfølgelse), hvis den pågældende i hjemlandet vil være i reel risiko for al-vorlige overgreb, og den pågældende ikke kan opnå beskyttelse hos hjem-landets myndigheder.Endvidere har de finske myndigheder oplyst, at et offer for menneskehan-del uden for asylvurderingen kan meddeles midlertidig opholdstilladelse afhensyn til efterforskning eller domstolsbehandling af kriminalitet. Betin-gelserne er, 1) at det af efterforsknings- eller retsforfølgningsmæssigegrunde er nødvendigt, at offeret er i Finland, 2) at offeret er parat til atsamarbejde med myndighederne for at pågribe de mistænkte, og 3) at offe-ret ikke længere har forbindelse med de mistænkte.Er et offer for menneskehandel i en særlig sårbar situation, kan der givesopholdstilladelse selv om betingelse 2) og 3) ikke er opfyldt.
Morten Bødskov/Lennart Houmann
2