Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1266209_0001.png
1266209_0002.png
1266209_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. juni 2013Asyl- og VisumkontoretHelene Bendtsen2013-0032-0767784865
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 401 (Alm. del), somUdvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmini-steren den 22. maj 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra PernilleSkipper (EL).
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 401 (Alm. del) fra Udvalget for Udlændinge- og Inte-

grationspolitik:

”Under henvisning til ministerens besvarelse af UUI alm. del –samrådsspørgmål AL og AM, bedes ministeren redegøre forretstilstanden i de øvrige nordiske lande, for så vidt angår omdet forhold, at et offer for menneskehandel vælger at samar-bejde med politiet samt vidne mod bagmændene indgår i asyl-myndighedernes vurdering, hvis den pågældende person søgerasyl, samt i givet fald med hvilken vægt forholdet indgår i vur-deringen.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet oplysninger fra denorske, svenske og islandske udlændingemyndigheder. Justitsministeriethar endvidere rettet henvendelse til de finske udlændingemyndigheder,men har endnu ikke modtaget svar.Justitsministeriet kan herefter oplyse følgende:

Norge

De norske myndigheder har oplyst, at asyl meddeles efter en konkret ogindividuel vurdering af omstændighederne i den enkelte sag. Ifølge dennorske udlændingelov anses et offer for menneskehandel som tilhørendeen særlig social gruppe, der har ret til asyl, hvis der består en velbegrundetfrygt for forfølgelse som følge af, at vedkommende er tidligere offer formenneskehandel.Det forhold, at en asylansøger, der er offer for menneskehandel, har sam-arbejdet med politiet eller vidnet mod bagmændene, er isoleret set ikkeasylbegrundende.Det kan dog indgå i asylvurderingen, såfremt det medfører en reel risikofor alvorlige overgreb, f.eks. hvis bagmændene har kendskab til samarbej-det med politiet. Risikoen for overgreb vurderes konkret ud fra oplysnin-gerne i den enkelte sag, situationen i hjemlandet, myndighedernes evne ogvilje til at beskytte ansøgeren samt ansøgerens mulighed for uden risiko atkunne tage ophold i en anden del af hjemlandet.Endvidere har de norske myndigheder oplyst, at selvom der ikke er grund-lag for at meddele asyl, kan der være grundlag for at meddele vedkom-mende opholdstilladelse. Ifølge norsk lovgivning har et offer for menne-2
skehandel som hovedregel ret til humanitær opholdstilladelse, hvis ved-kommende har vidnet som forurettet i en straffesag mod bagmændene,medmindre betingelserne for asyl er opfyldt, eller særlige grunde talerimod at give opholdstilladelse.

Sverige

De svenske myndigheder har oplyst, at asyl meddeles efter en konkret ogindividuel vurdering af, om der består en velbegrundet frygt for forfølgelseved en tilbagevenden til hjemlandet.Det forhold, at en asylansøger, der er offer for menneskehandel, har sam-arbejdet med politiet eller vidnet mod bagmændene, er isoleret set ikkeasylbegrundende.Endvidere har de svenske myndigheder oplyst, at selvom der ikke ergrundlag for at meddele asyl, kan der alligevel være grundlag for at med-dele midlertidig opholdtilladelse. Af hensyn til efterforskning af kriminali-tet kan der efter ansøgning fra efterforskningslederen meddeles midlertidigopholdstilladelse til en udlænding. Betingelserne er, at vedkommendes til-stedeværelse er nødvendig for efterforskningens gennemførsel, at ved-kommende samarbejder med myndighederne, at vedkommende har brudtkontakten med de mistænkte, og at der ikke er almindelige ordens- og sik-kerhedshensyn, der taler imod opholdstilladelse.Endelig har de svenske myndigheder oplyst, at der kan meddeles ophold-tilladelse til et offer for menneskehandel, der risikerer at blive socialt ud-stødt ved tilbagevenden til hjemlandet.

Island

De islandske myndigheder har oplyst, at det forhold, at en asylansøger, derer offer for menneskehandel, har samarbejdet med politiet eller vidnet modbagmændene, ikke indgår i vurderingen af, om der skal meddeles asyl.
3