Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1194818_0001.png
1194818_0002.png
1194818_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. december 2012UdlændingekontoretBirgitte Kleberg Maare2012-0032-0445591801
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 40 (UUI - Alm. del), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Zenia Stampe (RV).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 40 (UUI - Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlæn-

dinge- og Integrationspolitik:

”Spørgsmål

40:

Ministeren bedes redegøre for, hvilke mulig-heder der er for at få genoptagelse af eller klage over sagervedrørende ansøgning om henholdsvis familiesammenføringifølge henholdsvis danske regler og EU-regler, permanent op-hold, statsborgerskab, visum samt arbejds- og studieophold.For hver af disse kategorier af ansøgninger bedes ministerendesuden redegøre for processen for genoptagelse af eller klageover en sag og sagsbehandlingstiden for genoptagelse af ellerklage over en sag.”

Svar:

1.

Justitsministeriet kan oplyse, at en udlænding i dag kan klage over Ud-lændingestyrelsens afgørelse om afslag på familiesammenføring, tidsbe-grænset eller tidsubegrænset opholdstilladelse eller visum til Justitsmini-steriet. Med virkning fra den 1. januar 2013 vil afgørelser på de nævntesagsområder dog skulle påklages til Udlændingenævnet, når bortses fra af-gørelser om afslag på visum og familiesammenføring efter EU-reglerne,der fortsat vil skulle påklages til Justitsministeriet.En udlænding kan begære en afgørelse om afslag på familiesammenføring,permanent opholdstilladelse eller visum truffet af Udlændingestyrelsengenoptaget ved at rette henvendelse til styrelsen, mens en afgørelse truffetaf Justitsministeriet om stadfæstelse af Udlændingestyrelsens afgørelse omafslag på f.eks. visum kan begæres genoptaget ved at rette henvendelse tilJustitsministeriet. På samme måde vil en udlænding fremover kunne begæ-re en afgørelse truffet af Udlændingenævnet genoptaget ved at rette hen-vendelse til Udlændingenævnet.Der er ikke fastsat servicemål for, hvor lang tid man kan forvente at skullevente på en afgørelse i en klage eller i en genoptagelsessag på ovennævntesagsområder. Sagsbehandlingstiden vil afhænge af den konkrete sag og deforhold, som er påberåbt i klagen eller i genoptagelsesbegæringen.

2.

For så vidt angår muligheden for at klage over behandlingen af sager omdansk indfødsret ved naturalisation kan Justitsministeriet oplyse, at detfølger af grundlovens § 44, at ingen udlænding kan få indfødsret uden vedlov. Kompetencen til at meddele dansk indfødsret er således tillagt Folke-tinget.2
Under henvisning til, at det efter grundlovens § 44 er Folketinget, der be-slutter om en person skal have dansk indfødsret, er der ikke adgang til ad-ministrativt at klage over Justitsministeriets behandling af ansøgninger omdansk indfødsret ved naturalisation.En udlænding, der er blevet meddelt afslag på en ansøgning om dansk ind-fødsret, har dog til enhver tid mulighed for at anmode om genoptagelse afsagen.Hvis ansøgeren opfylder betingelserne for naturalisation, optages den på-gældende på næstkommende lovforslag om indfødsrets meddelelse.Hvis ansøgeren derimod ikke opfylder betingelserne for naturalisation,meddeler Justitsministeriet ansøgeren, at den pågældende ikke for tidenkan få dansk indfødsret, medmindre der i den konkrete sag er grundlag forat forelægge ansøgningen for Folketingets Indfødsretsudvalg med henblikpå udvalgets stillingtagen til, om der kan dispenseres fra en eller flere be-tingelser i de gældende retningslinjer for naturalisation.Om sagsbehandlingstiden i forhold til genoptagelsesanmodninger i natura-lisationssager kan det oplyses, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i1. kvartal 2012 var 148 dage. I 2. kvartal 2012 var den gennemsnitligesagsbehandlingstid for genoptagelsesanmodninger 177 dage og i 3. kvartal2012 195 dage.

3.

Sager vedrørende opholdstilladelse på baggrund af studier eller arbejdeher i landet hører under Beskæftigelsesministeriet.
3