Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1198573_0001.png
1198573_0002.png
1198573_0003.png
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Udlændingeafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. december 2012UdlændingekontoretAnne Marie W. Hansen2012-0032-0431561634
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 (Alm. del), som FolketingetsUdvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministe-ren den 3. oktober 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JohanneScmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-

og Integrationspolitik:

”Ministeren bedes kommentere UUI alm. del - bilag 160 (fol-ketingsåret 2011-12) og redegøre for, om - og i givet faldhvordan - regeringen vil indføre en dispensationsmulighed, såpersoner, der søger om at blive familiesammenført til Dan-mark, ikke skal ud på uforholdsmæssigt besværlige, dyre ogofte farefulde rejser for at få taget foto og fingeraftryk.”

Svar:

Jeg kan oplyse, at det følger af Rådets forordning (EF) nr. 380/2008 omændring af forordning (EF) nr. 1030/2002 om ensartet udformning af op-holdstilladelser til tredjelandsstatsborgere, at opholdskort til udlændinge,der ikke er statsborgere i et EU/EØS-land (tredjelandsstatsborgere), skalindeholde biometriske kendetegn i form af foto og fingeraftryk.Biometriske kendetegn på opholdskort skal bidrage til at forebygge og be-kæmpe ulovlig indvandring og ophold.Forordning (EF) nr. 380/2008 er en udbygning af Schengensamarbejdet.På den baggrund har Danmark truffet beslutning om at implementere for-ordningen i dansk ret, selvom forordningen er omfattet af det danske for-behold på området for retlige og indre anliggender. Implementeringen ske-te ved lov nr. 463 af 18. maj 2011 om ændring af udlændingeloven (Gen-nemførelse af forordning om ændring af forordning om ensartet udform-ning af opholdstilladelser til tredjelandsstatsborgere, præcisering af gen-nemførelsen af opholdsdirektivet m.v.).Det følger af forordningens artikel 4b, at de biometriske kendetegn, deroptages, er et fotografi, som ansøgeren medbringer eller som tages, når an-søgningen indgives, samt udlændingens fingeraftryk.Der er ikke efter forordningen mulighed for at dispensere fra kravet om, atet opholdskort skal indeholde biometriske kendetegn, eller fra kravet om,at fotografiet skal medbringes eller tages, når ansøgningen om opholdstil-ladelse indgives.
2
Efter forordningen skal ansøgere, der ikke er fysisk i stand hertil, ikke af-give fingeraftryk. Endvidere gælder det, at der ikke skal optages fingeraf-tryk af ansøgere under 6 år.Tredjelandsstatsborgere under 18 år er under deres ophold her i landet fri-taget for bevis for deres opholdstilladelse, hvis de har fast ophold hos for-ældremyndighedens indehaver eller er født her i landet, og forældremyn-dighedens indehaver har lovligt ophold, jf. udlændingebekendtgørelsens §23, stk. 1. Denne gruppe udlændinge skal således heller ikke have optagethverken fingeraftryk eller personfotografi i forbindelse med indgivelse afen ansøgning.Ansøgninger om opholdstilladelse – bortset fra ansøgninger om opholdstil-ladelse efter udlændingelovens § 7 (asyl) – skal som udgangspunkt indgi-ves på en dansk repræsentation i udlandet.I nogle lande har Danmark ikke en repræsentation, og Danmark har derforindgået en række repræsentationsaftaler med Norge og Sverige. Aftalernemed Norge og Sverige indebærer, at der på de norske og svenske repræ-sentationer tillige kan indgives ansøgninger om opholdstilladelse i Dan-mark. Repræsentationsaftalerne indebærer dog ikke, at de norske og sven-ske repræsentationer kan optage ansøgerens biometriske kendetegn påvegne af de danske myndigheder. I disse tilfælde optages biometrien – hvisansøgeren meddeles opholdstilladelse – efter indrejsen i Danmark.
3