Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1194820_0001.png
1194820_0002.png
1194820_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
13. december 2012UdlændingekontoretBirgitte Kleberg Maare2012-0032-0445591776
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 39 (UUI - Alm. del), som Fol-ketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. oktober 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Zenia Stampe (RV).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 39 (UUI - Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlæn-

dinge- og Integrationspolitik:

”Spørgsmål

39:

Ministeren bedes redegøre for eventuelle til-tag med henblik på øget digitalisering af såvel ansøgningspro-cessen, informationsindhentningsfasen og selve sagsbehand-lingen ved ansøgning om henholdsvis familiesammenføringifølge henholdsvis danske regler og EU-regler, permanent op-hold, statsborgerskab, visum samt arbejds- og studieophold”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Udlændingestyrelsen, og jeg skal på den baggrund oplyse føl-gende:Udlændingestyrelsen tilbyder digitale løsninger til ansøgning om forlæn-gelse af opholdstilladelse på baggrund af familiesammenføring. Desudentilbyder styrelsen en digital løsning til ansøgning om nyt opholdskort.Endvidere kan en virksomhed eller privatperson, som ønsker besøg af envisumpligtig udlænding, indsende en invitation via den digitale invitations-løsning. De digitale ansøgnings- og invitationsløsninger er integreret til debagvedliggende digitale sagsbehandlingssystemer.Udlændingestyrelsen arbejder løbende på at udvikle digitale løsninger påstyrelsens øvrige sagsområder. Styrelsen forventer at påbegynde udviklin-gen af en digital løsning til brug for indgivelse af ansøgning om permanentophold inden udgangen af 2012.I forhold til sager om dansk indfødsret kan det oplyses, at der ikke aktuelter planlagt tiltag med henblik på øget digitalisering til brug for behandlin-gen af ansøgninger om dansk statsborgerskab ved naturalisation.Det bemærkes i den forbindelse, at det bl.a. er en betingelse for optagelsepå et lovforslag om indfødsrets meddelelse, at ansøgeren kan dokumenteredanskkundskaber ved bevis for en nærmere angiven prøve, og at ansøgerenkan dokumentere kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur oghistorie ved bevis for en indfødsretsprøve. Dokumentationen skal foreliggei original eller bekræftet kopi, således at Justitsministeriet har mulighed forat sikre sig de indsendte dokumenters korrekthed.
2
Spørgsmål om eventuelle tiltag med henblik på øget digitalisering på om-rådet vedrørende opholdstilladelse på baggrund af studier eller arbejde heri landet hører under Beskæftigelsesministeriet.
3