Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
Udlændingeafdelingen
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
27. maj 2013UdlændingekontoretMerete Milo2013-0032-0734765977
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 378 (Alm. del), som Folketin-gets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsmi-nisteren den 2. maj 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem afFolketinget Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 378 (Alm. del) fra Folketingets Udvalg for Udlændinge-
og Integrationspolitik:
”Vil ministeren sikre, at lærerlockouten, der også ramte sprog-skolerne, ikke får nogen negative konsekvenser for de udlæn-dinge, der – typisk i forbindelse med familiesammenføring –skal bestå en bestemt danskprøve inden en bestemt frist somforudsætning for fortsat opholdstilladelse, og som har mistetnogle ugers undervisning? I bekræftende fald bedes ministerenredegøre for, hvilke initiativer der vil blive taget i den forbin-delse.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Ud-lændingestyrelsen, der har oplyst følgende:”Det følger af udlændingelovens § 9, stk. 30, at opholdtilladel-se som ægtefællesammenført efter § 9, stk. 1, nr. 1, normaltskal betinges af, at udlændingen består en danskprøve på A1-niveau eller en anden danskprøve på et tilsvarende eller højereniveau. Prøven skal være bestået senest 6 måneder fra tids-punktet for udlændingens tilmelding til folkeregisteret, ellerhvis udlændingen allerede har opholdstilladelse her i landet,fra meddelelse af opholdstilladelse efter § 9, stk. 1, nr. 1. Hvisudlændingen har aflagt prøven, men ikke bestået prøven inden6 måneder, kan omprøve finde sted indtil 3 måneder efter ud-løbet af fristen på 6 måneder. Ved lovligt forfald kan de nævn-te frister suspenderes for en periode svarende til varigheden afdet lovlige forfald.Efter udlændingelovens § 19, stk. 1, nr. 11, kan en tidsbegræn-set opholdstilladelse inddrages, når opholdstilladelsen er betin-get af, at udlændingen består en danskprøve, og udlændingenikke har bestået prøven inden for de frister, der er nævnt i § 9,stk. 30.Fra den 1. marts 2013 har udlændingemyndighederne tilbudten danskprøve på A1-niveau. For udlændinge, der har opnåetægtefællesammenføring i perioden fra den 15. maj 2012, hvorkravet om bestået danskprøve blev indført, til og med den 1.marts 2013, hvor danskprøven blev etableret, regnes fristen på6 måneder fra tidspunktet for danskprøvens etablering. 6-måneders-fristen for at bestå en danskprøve på A1-niveau ellerhøjere niveau er således den 1. september 2013.Udlændingen er selv ansvarlig for forberedelsen til danskprø-ven på A1-niveau, og det er således udlændingen selv, der be-2
slutter, hvordan og i hvor lang tid den pågældende vil forbere-de sig til prøven. Nyankomne udlændinge har i henhold tildanskuddannelsesloven som udgangspunkt ret til at deltage ien af bopælskommunen tilbudt danskuddannelse. Danskud-dannelsen er ikke et uddannelsesforløb, som specifikt forbere-der udenlandske familiesammenførte til danskprøven på A1-niveau, men er en generel danskuddannelse for alle voksne ud-lændinge.Deltagelse i danskuddannelse i henhold til danskuddannelses-loven er således ikke en forudsætning for at kunne aflægge ogbestå danskprøve på A1-niveau, og manglende undervisningvil ikke i sig selv kunne føre til udsættelse af fristen for at be-stå en danskprøve på A1-niveau. Oplysninger om manglendeundervisning vil imidlertid indgå i udlændingemyndighederneskonkrete vurdering af, om en opholdstilladelse skal inddragesefter udlændingelovens § 19, stk. 1, nr. 11.”
3