Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
UUI Alm.del
Offentligt
1254342_0001.png
1254342_0002.png
Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 29. maj 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KJK/ J.nr. 2013-2845
Under henvisning til Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitiksbrev af 30. april 2013 følger hermed social- og integrationsministerensendelige svar på spørgsmål nr. 377 (UUI Alm. del). Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 377:”Vil ministeren arbejde for, at byggeriet af stormoskeer indstilles, indtil lov-givning, der sikrer, at ekstremistiske og fundamentalistiske stater og organi-sationer ikke lovligt kan bidrage til opførslen af kulturelle og religiøse institu-tioner, er vedtaget?”
Svar:Til brug besvarelsen af spørgsmålet har jeg anmodet om bidrag fra Miljømi-nisteriet, som har meddelt følgende:”Der findes ikke særlige regler for opførelse af bygninger til religiøse formål iplanloven. Sådanne bygninger reguleres efter planloven på lige fod medandre byggerier, og det er kommunerne, som har bemyndigelsen til at plan-lægge herfor. Planloven indeholder desuden ikke mulighed for at opstillebetingelser om ejerforhold, herunder at stille vilkår om finansiering af deprojekter, som planlægningen tilvejebringer grundlag for.”Dertil skal næves, at efter grundlovens § 67 har borgere ret til at forene sig isamfund for at dyrke deres religion, så længe intet læres eller foretages,som strider mod sædeligheden og den offentlige orden. Det indebærer ret-ten til at etablere bedehuse, så længe det falder inden for lovgivningensramme.
2
Som jeg har nævnt ved flere lejligheder, er jeg også optaget af, hvordan derkan skabes mere åbenhed og gennemsigtighed i trossamfundenes økonomi.Området har således mit fokus. Jeg vil på nuværende tidspunkt opfordretrossamfundene til at være åbne om alle relevante økonomiske forhold.
Karen Hækkerup/ Karin Ingemann